Jarenlang Scheldewater in Noordzee geloosd

door The Vremde Mirror

Een milieuramp van nooit geziene aard voltrekt zich voor onze neus. Minstens enkele decennia al stroomt er water van de Schelde in de Noordzee. De Vlaamse regering wist hier waarschijnlijk al jaren van.

(c) Wikimedia Commons

Het PFOS-schandaal blijkt niet meer dan een topje van de ijsberg. Er zijn oude studies opgedoken die bewijzen dat het water van de Schelde in de Noordzee stroomt. Het zou bovendien gaan over hallucinante hoeveelheden.

Milieu-experts bevestigen dat de vervuiling op zijn minst aanzienlijk is, wellicht zelfs onherstelbaar voor de natuur. ‘Het Scheldewater vergiftigt de flora en fauna van de Noordzee. De overheid laat het al die tijd na om maatregelen te treffen hoewel ze van de problematiek op de hoogte is. De Noordzee is geen vuilnisbak.’

Een onafhankelijke onderzoekscommissie moet uitzoeken wie in welke mate in de fout is gegaan. Voormalig Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege ontkent elke betrokkenheid. ‘Ik heb nooit geweten dat het water van de Schelde zich op welke wijze ook zou vermengen met de Noordzee. Wie iets anders beweert, beledigt mij.’

Het is niet bekend of er nog altijd Scheldewater in de Noordzee stroomt.