Toeristenplaag in Vremde: bewoners weggejaagd

door The Vremde Mirror

Vremde | Nu het toeristisch zomerseizoen ten einde is, maakt ook Vremde de balans op van de vakantiemaanden. Het aantal toeristen dat Vremde in de zomermaanden wist te vinden, is maar liefst verviervoudigd ten opzichte van 2011. Volgens Toerisme Vlaanderen bezochten maar liefst 32 toeristen Vremde. En niet alleen wielertoeristen. De kwakkelzomer lijkt hiervan de meest plausibele oorzaak te zijn. Mensen toeren noodgedwongen meer met hun auto waarin het doorgaans droog is, rijden vervolgens verkeerd, belanden in wegomleggingen en verzeilen zo in Vremde. En als echt alles mee zit, vinden ze er nog een parkeerplaats ook; soms ook wel gracht genoemd.

Dagjestoeristen die Vremde bezocht hebben, prijzen de pittoreskheid, de authenticiteit, de gastvrijheid van de plaatselijke inboorlingen en het feit dat al het erfgoed en andere monumenten op een zakdoek liggen. De Vremdese horeca was zeer in de wolken met de overweldigende golf van het ongebreideld consumerende ras, in de volksmond ook wel toeristen genoemd.

Toch lijkt een Toeristische Dienst er in Vremde vooralsnog niet te komen. De plaatselijke bevolking is minder opgezet met de toeristenplaag. Deze dagjestoeristen aanzien Vremde als een soort Bokrijk maar dan één waar geen inkom hoeft betaald te worden. Zij leven met het vooroordeel dat Vremde een openluchtmuseum is en denken overal binnen te mogen zonder te kloppen of – bij de modernere gebouwen – te bellen. Enkele Vremdelingen zijn zo al weggejaagd. Het is maar een kwestie van tijd dat zij zullen overmand worden door een verpletterende heimwee en willen terugkeren naar hun heimat. Ook boer Gust maakte al kennis met het fenomeen toerisme. “Die vermetele uitheemse boeren dachten even mijn koeien te mogen melken zonder dat ik er bij ben.” (Vrij vertaald naar: Die vermetele vremde boere dachte effe maajn koeie te meuge melke zǿnder dakik erbaaj zèn.) Gelukkig stond mijn riek binnen handbereik aldus boer Gust.