Sabam eist geld voor luiden kerkklokken

door The Vremde Mirror

Vremde | Om het halfuur doen de kerkkloken in Vremde van bimbam. En om de Vremdeling niet de tel te doen kwijtraken, bimbammen ze om het uur even veel keer als het uur dat het dan daadwerkelijk is. Een vernuftig systeem waardoor de Vremdeling niet meer moet rekenen op de zon om zich in de tijd te oriënteren. Voor hoe lang nog is maar zeer de vraag. Auteursrechtenmaatschappij Sabam eist vanaf nu ook geld voor het luiden van kerkklokken. ‘Het is niet omdat deze muzikale compositie geen auteur heeft, dat we niet één van onze ambtenaren als auteur kunnen aanduiden,’ klinkt het bij Sabam.

Om niet in financiële problemen te geraken, zal de kerkklok enkel nog maar luiden op 00.00u. (archieffoto)

Om niet in financiële problemen te geraken, zal de kerkklok enkel nog maar luiden om 00.00u. (archieffoto)

Een hap uit de begroting van een arme gemeente als Vremde. Met als gevolg dat niet alleen een mooie traditie, maar ook een economische noodzakelijkheid op de helling staat. Het prijskaartje is niet gering. Volgens een eerste raming lopen de kosten om 12.00u tot wel 12x hoger op dan om 01.00u en zijn ze zo’n 5x hoger dan om 05.00u. En dat elke dag. Een financiële nachtmerrie. Er werd al gedacht aan de invoer van een nieuwe tijdsrekening, eentje zonder dagen of één met dagen van één uur. Maar er is voor deze plannen maar weinig weerklank in naburige dorpen. Geheel volgens het principe van de eerste raming zal Vremde daarom 24.00u afschaffen en vervangen door 00.00u om dan enkel nog maar de kerkklokken te doen weerklinken.

Enkele buurtbewoners laten alvast weten blij te zijn met Sabams beslissing, omdat ze nu eindelijk verlost te zijn van de geluidsoverlast veroorzaakt door de Vremdse kerkklok. Buurtbewoonster Greet Cnuddi: ‘Hebben wij dan geen recht op slaap, omdat we in de minderheid zijn?’