Het jaaroverzicht

door The Vremde Mirror

De laatste dagen van het jaar zijn alweer aangebroken. Naar goede traditie krijgt u sinds vorig jaar dan bij ons een jaaroverzicht te lezen, waarin de meest markante feiten die op scabreuze wijze The Vremde Mirror niet gehaald of wel gehaald hebben alsnog opgedist worden.

In deel 1 doen we hiervoor dit jaar beroep op Mieke, die zich een heel jaar lang trouw posteert achter haar glazen voordeur en vandaar alle bedrijvigheid in Vremde gadeslaat. Zij hield voor ons een dagboek bij.

Deel 1 betreft verrassenderwijs de maanden januari, februari, maart, april, mei en juni.

Januari

7: Er passeert een auto met onbekende nummerplaat. Dat is toch alweer drie jaar geleden dat ik dat nog heb meegemaakt. Dat er een auto passeert.

12: Bij de beenhouwer stond ik achter Monique. Ge weet wel de schoonzus van de André zijn broer van een straat verder dan twee straten verder. Awel, normaal bestelt die altijd 200 gram gerookt vlees. En nu maar 150 gram. Zou ze ziek zijn? Of op dieet? Ik heb het haar niet durven vragen, want ze zag er ook nogal gepresseerd uit.

22: Heb het er op de noen nog met Françoise over gehad. Wat voor een rijk aanbod aan idyllisch mooie rioolputdeksels Vremde heeft. Zij vond die van de Broechemsesteenweg het meeste flair hebben. Ieder zo zijn of haar smaak hé. Maar ge ziet hier toch ook dat ze haar ongelukkige jeugd niet helemaal van zich heeft kunnen afwerpen.

 

Februari

4: Suzy zou tegen Annemie, de dochter van de Jef van twee straten en drie huizen verder, haar nicht hebben gezegd dat de achterneef van Annemies moeder in zijn vrije tijd naar Will Tura luistert. Allez, dat moet ik toch eens aan de Luc vragen, de achterneef van een kozijn van de Jef.

16: Weet ge wat ik nu gelezen heb? Het was in een gazetje dat ge alleen maar op de computer kunt lezen. De diaken gaat het internet op zondag sluiten. Awel, dat vind ik nu eens een goed idee. Dan hebben de mensen meer tijd om mijn voordeur te passeren. Want ’s zondags, het is dan maar triestig op de baan.

 

Maart

13: Deze morgen naar de gotische glascontainers gewandeld. Schoon monument. Maar met al die Japanners is het moeilijk om als autochtone Vremdeling daar nog een glimp van op te vangen zonder drummen. Ria zei het ook: ‘Het is niet meer zoals vroeger.’

20: Een brief met de computer gestuurd naar dat gazetje dat alleen maar op het internet te lezen is. Allez, hoe heet dat nu weer? The Vremde Mirror, dat was het. Of ze nog wat roddels uit Vremde over hadden, want ik was toen Suzy vanmorgen passeerde na anderhalf uur al uitgepraat. En ge wilt de mensen niet ontgoochelen hé.

21: Antwoord gekregen van één van de mannen van The Vremde Mirror. Hervé von Kwakkelstein. Arm schaap, ge moet met zulke naam maar door het leven gaan. Dat is toch ook niet alles. Hij zei dat hij geen primeurs kon weggeven aan wildvreemden. Ik een wildvreemde? Wat een pretentie hebben die mannen van The Vremde Mirror. Denken dat ze omdat ze op het internet komen onaantastbaar zijn.

31: Het is toch godgeklaagd dat er hier mensen passeren zonder maar een goedendag te zeggen. Wel opvallend dat die allemaal uit de richting van de Witte Wijk komen.

 

April

4: Het gemeenteblad eens aan het doorbladeren. Ik moet zeggen dat ik toch wel een satirische rubriek mis. Het is allemaal zo al kommer en kwel genoeg. Want weet ge wat ik nu gehoord heb? De kleine van de kleine van Lucia heeft al twee dagen zijn kom met fruitpap niet leeggegeten. Ik moet er geen tekeningetje bij maken hé.

29: De politie heeft een flitspaal voor mijn voordeur gezet. Naar het schijnt wordt er hier opmerkelijk sneller gereden dan elders in Vremde.

 

Mei

10: Ja ja, het is toch allemaal iets.

29: Volgens Rik wilde er een vreemdeling Vremdeling worden, maar is dat geweigerd geworden. Al maar goed ook, de mensen zouden hun huis niet meer uit durven komen en wat moet een oud mens dan de hele dag doen? En Rik kan het weten, het lief van een vriend van zijn broer kent iemand die iemand kent die op het gemeentehuis werkt.

 

Juni

2: Die sjotter, Vincent Kompany. Die kent volgens wat Gustaaf op de computer heeft gelezen Vremde niet. Rot verwend en geen opvoeding. Dat ze nog wat meer eieren onder die gasten hun gat leggen, ge ziet wat er van komt.

25: Van Theo van achter het dorp gehoord dat de kerk wordt afgebroken en dat er in de plaats een asielcentrum komt. Het voordeel aan een asielcentrum is dat het uitzicht niet al te hard van een asielcentrum moet verschillen. Zegt den Theo. Het zal allemaal wel. Een gevangenis, dat kunt ge nog verstaan. Maar een asielcentrum?

26: Dat van dat asielcentrum blijkt dus niet waar te zijn. Al een chance. Er komt een megabordeel in het dorp. Dat gaat nogal bekijks hebben.

30: André van vier huizen verder heeft van Louis van twee huizen verder gehoord dat de Jef van één huis verder zijn buurvrouw eens graag op haar muil zou slaan, omdat ze te veel tettert. Ik begrijp hem wel. Zo altijd kletsen en roddelen, sommige mensen hebben echt veel te veel tijd.

(Schrijf het in uw agenda: 30 december, deel 2)