Liveblog: het is oorlog

door The Vremde Mirror

16.15 De strijd is afgelopen. Voor vandaag althans, want morgenochtend gaat de oorlog in alle hevigheid gewoon weer verder. Maar eerst met zijn allen op de bank gezellig naar televisie kijken na een lekker potje gekookt te hebben en de oorlogstrauma’s uit het lijf gesquasht te hebben.

16.08 Door het horrorweer lokt de oorlog op zijn openingsdag niet veel bezoekers. De première van de musical is wel al uitverkocht.

16.00 In Herentals luiden de klokken omdat het 16u00 is.

15.37 In Oelegem steekt een kat zonder fluovestje de straat over. Er vallen geen gewonden.

15.15 ‘Ik heb pipi gedaan.’ – Voltaire (1694-1778)

Mensen citeren op Facebook massaal erudiete filosofen om hun ongenoegen te laten blijken en om op een unieke manier de absurditeit van de oorlog uit te drukken.

14.55 We hebben kort contact gehad met onze correspondent in Handzame, waar de werkomstandigheden hels moeten zijn. Hij spreekt van verschillende schietpartijen waarbij meerdere doden en gewonden zijn gevallen.

ramaekers2

14.26 Vanuit de hele wereld wordt er geschokt en afwijzend gereageerd op de gruweldaden die Vlaanderen verlammen. Een overzicht.

– Bashar al-Assad: ‘De internationale gemeenschap kan dit niet langer dulden. Het is nu dat er moet ingegrepen worden. Anders is het te laat.’

– Benjamin Netanyahu: ‘Grenzen en andermans grondgebied moeten altijd gerespecteerd worden. Ook al ontstaan er hieromtrent conflicten, dan blijft diplomatiek overleg de enige uitweg. Het gebruiken van geweld valt nooit goed te praten en moet beantwoord worden met internationale sancties.’

– Sven Nys: ‘Nu niet. Vroeger niet. Nooit niet.’

14.02 Onheilspellende gruwelbeelden overspoelen onze redactie. Het is moeilijk om er zelf niet geëmotioneerd door te geraken. Antwerpen, de grootste stad van Vlaanderen: één hoopje mistroostige ellende. Kijk en huiver mee. Niet geschikt voor gevoelige kijkers.

beeldwebcam

13.37 13:37 Soms zeggen cijfers meer dan woorden.

13.13 Het treinverkeer tussen Leuven en Hasselt is onderbroken. Alsof oorlog zo al niet zwaar genoeg is.

12.49 Het blijft intussen maar H2O-aanvallen regenen. Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) spreekt kordate taal en schuwt de grove middelen niet. ‘We moeten in deze omstandigheden het leger inzetten. Die mogelijkheid is overigens reeds opgenomen in het regeerakkoord.’

12.20 De pas aangekochte F1’s, straaljagers die hulp moeten aanbieden wanneer nodig, blijven vooralsnog aan de grond.

11.48 Wat gisteren nog een onschuldige middagpauze was, heet nu het rantsoen aanspreken.

11.38 Berichtgeving van onze correspondent in Vremde. ‘De straten liggen er angstwekkend verlaten bij. De grijze lucht en de motregen die angstaanjagend tegen de ruiten tikt, zwellen het oorlogsgevoel alleen maar aan. Je zou zeggen dat het een doodgewone dag in januari is. Maar we weten allemaal beter.’

11.35 De krant Het Laatste Nieuws opent vandaag met het schokkende bericht dat het oorlog is.

hln

Volg de ontwikkelingen hier op de voet.