Nigeria ongerust over toestand in Frankrijk

door The Vremde Mirror

Frankrijk staat in brand en dat is de rest van de wereld niet ontgaan. De Nigeriaanse regering laat weten bezorgd te zijn over de onrusten in Frankrijk en vreest dat het moslimextremisme nu naar Nigeria komt overgewaaid.

Beelden liegen nooit. Schrikwekkende taferelen in Parijs waarvan gevreesd wordt dat ze overwaaien naar Nigeria.

Beelden liegen nooit. Schrikwekkende en ijselijk kille taferelen in Parijs waarvan gevreesd wordt dat ze overwaaien naar Nigeria.

Op de Nigeriaanse televisie was het gisteren groot nieuws. Een ganse dag lang werden er extra journaals getoond met daarin schokkende oorlogsbeelden van cameraploegen die een Frans dorpje trachtten binnen te rijden, maar dan werden tegengehouden door de politie en rechtsomkeer moesten maken. Zulke meeslepende televisie dat het nieuws over Jejoen er zelfs voor moest wijken.

Ook de president van Nigeria Goodluck Jonathan is onder de indruk van de gewelddaden in Frankrijk. ‘Het zijn beelden van barbaarse wreedheden die door merg en been gaan. Je mag er niet aan denken dat het in je eigen land gebeurt. Zelfs als stabiele regio kan je daar nooit helemaal zeker van zijn. Voor je het weet krijgen andere gebieden met dit soort van fundamentalisten te maken die zich beroepen op een boekie van eeuwen oud om onschuldige burgers een kopje kleiner te maken en vallen er duizenden doden. Zo ver wil ik het geenszins laten drijven.’

De Nigeriaanse regering denkt er daarom nu zelfs aan om in het noorden van Nigeria het leger in te zetten teneinde het vanuit Frankrijk oprukkende moslimextremisme een halt toe te roepen.

‘De moorddadige gebeurtenis in Parijs woensdagmiddag confronteert ons met een realiteit waarvoor wij te lang blind zijn gebleven,’ aldus de Nigeriaanse president. ‘De radicalisering in bepaalde moslimmiddens is een bestaand en acuut gevaar voor de openbare veiligheid. Bij een verhoogde dreiging is het inzetten van het leger opportuun. Dit is geheel conform het regeerakkoord.’

Steun krijgt Nigeria uit onverwachte hoek. Ook de zelfverklaarde islamitische belangenvereniging Boko Haram hoopt vurig dat de Franse gebruiken in Frankrijk blijven. ‘Als we alle mensen die we willen afslachten eerst een cartoon moeten laten tekenen, is voor ons de fun er ook af.’