Vremde loopt warm voor ‘IS, de musical’

door The Vremde Mirror

Cultuurliefhebbers mogen zich in de handen wrijven. Er is op vrijdagavond 23 januari in de parochiezaal van Vremde een voorstelling gepland van ‘IS, de musical’. Verwacht wordt dat de tickets voor deze spektakelmusical de deur zullen uitvliegen. Zeker na de ophef die het artistieke gezelschap de jongste tijd heeft veroorzaakt.

Een perfect uitgevoerde choreografische act. Het gezelschap IS is werkelijk van alle markten thuis.

Een perfect uitgevoerde choreografische act. Het gezelschap IS is werkelijk van alle markten thuis.

Dat IS naar een klein dorp als Vremde komt afgezakt, kan als een verrassing klinken. Het befaamde musicalgezelschap maakte voorheen vooral faam in verstedelijkte gebieden, maar lijkt haar actieradius nu te willen uitbreiden naar het platteland. Zo deed een privévoorstelling op de redactie van een satirisch weekblad in Parijs veel stof opwaaien. Het experimentele karakter van de opvoering in combinatie met het explosieve slotakkoord zorgden voor de nodige controverse.

In Vremde zelf is men alvast razend benieuwd naar wat IS in petto heeft. ‘Dat zijn die mannen die altijd in het nieuws komen,’ vertelt Ludo (55). ‘Die moet ge toch eens in het echt gezien hebben.’

Cultuurrecensenten zijn alvast lyrisch over wat ze van IS gezien hebben. ‘Cultuur met een grote K, zonder enige twijfel. Ze staan garant voor knallende voorstellingen door op een zeer intieme manier het publiek bij hun voorstelling te betrekken. Dat kan soms intimiderend overkomen, maar de ware culturele fijnproever merkt meteen dat dit bij het genre hoort en raakt hierdoor in vervoering. Ondanks de verwarring slaagt het musicalgezelschap er telkenmale in om de zaal op artistiek verantwoorde wijze tot ontploffing te brengen. In tegenstelling tot kunstenaars van eigen bodem is het bij hen wel de bedoeling om hun creatie te vernietigen. Dat is het verschil tussen nationale en internationale top.’

‘Dat dit culturele schouwspel nu ook in Vremde zal te zien zijn, is voor zo’n kleine gemeente een grote eer,’ vertelt burgemeester Koen T’Sijen (Pro). ‘Ondanks de adelbrieven die IS kan voorleggen, verloochent het ensemble haar bescheiden afkomst niet door in kleine oorden te gaan optreden. Dat siert hen. Ze wilden zelfs drie avonden op rij optreden in Vremde, weliswaar op drie verschillende locaties. Maar in Vremde is de parochiezaal de enige aangelegenheid waar meer dan 25 mensen tegelijkertijd binnen kunnen. Op die vraag konden we dus helaas niet ingaan.’

Toch belet IS dat niet om naar Vremde te komen. In een videoboodschap liet het gezelschap weten dat de parochiezaal hoogstwaarschijnlijk maar voor één voorstelling geschikt zal zijn. ‘Omdat de kans klein is dat de parochiezaal na de eerste voorstelling al volledig opgelapt zal zijn tegen de avond nadien voor een volgende voorstelling.’