‘Vremde parodie op Bokrijk, geen plagiaat’

door The Vremde Mirror

Vremde is door de burgerlijke rechtbank van eerste aanleg veroordeeld voor plagiaat. De gemeente is te hard gebaseerd op het Limburgse dorpje Bokrijk, dat een forse schadevergoeding eist. Vremde gaat wel in beroep tegen deze uitspraak.

Is dit nu Bokrijk of is dit nu Vremde? Het plagiaat is zo verregaand dat niemand de twee dorpen van elkaar nog kan onderscheiden.

Is dit nu Bokrijk of is dit nu Vremde? Het plagiaat is volgens de rechter zo verregaand dat niemand de twee dorpen nog van elkaar kan onderscheiden.

‘Geen verkeerslichten, geen geasfalteerde wegen, geen stromend water uit de kraan, geen beweging na 18u ’s avonds, geen drie geletterde mensen per 100 inwoners gesteld dat er 100 inwoners zouden zijn, geen Stationsstraat, geen zwaarbewapende militairen op straat en wel schoolgaande jeugd die voor het vak ‘toekomst’ onderricht worden over de Frans-Pruisische oorlog. Dat kan toch haast geen toeval meer zijn?’

Voor de doorsnee inwoner van Bokrijk is het dus wel duidelijk: Vremde is in alle mogelijke opzichten gebaseerd op Bokrijk zodat er zonder enig voorbehoud sprake is van plagiaat.

‘Er is absoluut geen sprake van plagiaat,’ betwist drossaard van Vremde Koen T’Sijen de rechterlijke uitspraak. ‘Vremde is een humoristische bewerking van Bokrijk. Het stelt op eigenzinnige wijze de wereld in vraag met beelden en concepten die in de wereld te vinden zijn. Vremde is emblematisch geworden voor het spook van het populisme dat door Europa waart. Dat komt in het geval van Bokrijk veel minder tot uiting. Bovendien kan het geen plagiaat zijn. Vremde is op een andere plaats gelegen dan Bokrijk, heeft een andere naam en een ander formaat.’

Plagiaatdeskundige Luc Tuymans is het niet eens met T’Sijen. ‘Het is niet omdat Vremde op de landkaart een beetje westelijker ligt dan Bokrijk en niet Bokrijk heet dat het geen plagiaat zou kunnen zijn. Dat is hetzelfde als beweren dat een schilderij geen plagiaat is wanneer het een letterlijke overname van een foto betreft, louter en alleen omdat het over een ander medium gaat. Dat dan een parodie noemen, is een parodie op een parodie. Maar wel een heel slechte.’