NMBS steunt Week tegen Pesten

door The Vremde Mirror

Gisteren begon de Week tegen Pesten. Ook de NMBS kiest kleur. Topman Jo Cornu vindt dat pendelaars nog te vaak gepest worden en klaagt de straffeloosheid aan. Hij wil de daders opsporen en stevig aanpakken.

'Het pesten van pendelaars moet nu maar eens ophouden en de daders ervan gestraft,' zo vindt NMBS-baas Jo Cornu.

‘Het pesten van pendelaars moet nu maar eens ophouden en de daders ervan gestraft worden,’ zo vindt NMBS-baas Jo Cornu.

‘Het gebeurt nog te vaak dat reizigers geconfronteerd worden met pestgedrag zonder dat ze zich hiertegen kunnen verweren,’ vertelt NMBS-baas Jo Cornu. ‘Treinen die te laat komen, treinen die niet komen opdagen, treinen die niet halt houden in een station waar ze wel horen te stoppen, wilde spoorstakingen, onaangekondigde spoorveranderingen, moeten rechtstaan in overvolle treinen, €7,00 toeslag op een biljet als je het op de trein koopt of conducteurs die fris en monter goedemorgen zeggen tegen pendelaars die last hebben van een stevig ochtendhumeur.’

‘Ik kan zo nog wel even doorgaan,’ beweert Cornu. ‘Het aantal kwellingen is niet te tellen. Want de samenleving moet goed beseffen dat pesten niet alleen fysiek geweld is, maar ook manipulatief en intimiderend gedrag met een zwaar psychisch lijden tot gevolg. Die onzekerheid of je trein nu om 15u07 of 15u09 op zijn bestemming arriveert: moordend! Mensen kunnen geen andere kant op. De pesters weten dat pendelaars afhankelijk van hen zijn en voeren de prijzen op, maar bouwen tegelijkertijd ook de dienstverlening af.’

‘De daders die verantwoordelijk zijn voor dit pestgedrag moeten stevig aangepakt worden. Hun gevoel voor deontologie is op een postzegel te schrijven. Maar daarenboven moeten de pendelaars de middelen krijgen om zelf op te treden tegen dit pestgedrag. Zij worden vrijwel altijd aan hun lot overgelaten. Dat zijn praktijken die niet meer van deze tijd zijn,’ besluit Cornu.