Sluipverkeer in naam van God komt steeds vaker voor

door The Vremde Mirror

In plaats van de autosnelwegen richting Vremde te nemen, kiezen automobilisten er steeds vaker voor om via sluipwegen op hun bestemming te geraken. Politie en politiek staan machteloos tegenover deze weggebruikers, daar deze zich steeds beroepen op passages uit de Bijbel waarin sluipverkeer wordt vergoelijkt.

Een automobiel zet zich op Smeendijk aan de kant om een ander gemotoriseerde vierwieler door te laten. Het komt vaker en vaker voor.

Een automobiel zet zich op een sluipweg aan de kant om een andere gemotoriseerde vierwieler door te laten. Het gebeurt alsmaar vaker in naam van God.

Het is een gewone maandagochtend op Smeendijk omstreeks 10:00. Een automobilist gebruikt er de rijweg om zich te verplaatsen van Lier naar Vremde. Een politieagent houdt hem tegen en vraagt wat hij daar aan het doen is. ‘Ik ben op weg naar Vremde,’ antwoordt de autobestuurder zonder enig gewetensbezwaar. ‘Sluipverkeer of niet?’ vraagt de politieagent daarop. ‘Sluipverkeer, maar wel in naam van God,’ repliceert de man terwijl hij met zijn Bijbel zwaait en op het punt staat te vertellen hoe Mozes de Rode Zee als sluipweg gebruikte om Egypte te ontvluchten. ‘Oké, u mag doorrijden,’ zucht de agent.

‘Dit is geen alleenstaand geval,’ vertelt commissaris-generaal van de Belgische federale politie Catherine De Bolle. ‘Politieagenten komen steeds vaker in dit soort van netelige situaties terecht. Versterking is vereist. Nu worden onze agenten onvoldoende beschermd tegen deze godsdienstfanatici. Want voor je het weet begint zo’n automobilist uit de Bijbel voor te lezen.’

Ook de politiek zit met de handen in het haar. ‘Tegen dit soort religieus fundamentalisme is niemand opgewassen,’ vertelt burgemeester Koen T’Sijen (Pro). ‘De Bijbel is een boek vol passages die niet meer passen in de hedendaagse context. Maar het zijn wel deze passages die door automobilisten worden aangegrepen om hun daden te verantwoorden, bijvoorbeeld door met hun automobiel Smeendijk onveilig te maken.’

Toch blijft het gemeentebestuur niet bij de pakken zitten. Schepen voor Openbare Werken Dirk Crollet (CD&V) zet nu een contrapropaganda campagne op poten om dit religieus sluipverkeer te ontmoedigen. ‘We starten een eerste proefproject in Smeendijk. Behalve balkjes, een wasbord en nog meer putten, gaan we er ook een dubbele onoverkapte gracht aanleggen die de rijweg dwarst.’