Archeologen graven socialistisch stemmenkanon op

door The Vremde Mirror

Archeologen deden deze voormiddag een uitzonderlijke vondst in Leuven. Ze groeven er een socialistisch stemmenkanon op. Het bouwjaar ervan is nog onduidelijk, maar volgens schattingen is het voor het laatst gebruikt omstreeks 1620.

Unieke beelden van een socialistisch stemmenkanon. Bruno Tobback denkt het nog te kunnen gebruiken in zijn strijd om het voorzitterschap.

Unieke beelden van een socialistisch stemmenkanon. Bruno Tobback denkt het nog te kunnen gebruiken in zijn strijd om het voorzitterschap.

Vaak hoor je archeologen niet jubelen. De zeldzame keren dat ze dan juichen, is het niet zonder reden. Zo is ook nu het geval. Het in Leuven gevonden socialistische stemmenkanon mag een pareltje genoemd worden. In het kanon zelf zitten ook nog archeologische resten zoals een miniatuurhelikopter, een niet-goedgekeurde abortusaanvraag en een landkaart van een belevingscentrum.

‘Het gebeurt eens in de honderd jaar dat er een socialistisch stemmenkanon wordt ontdekt,’ vertelt archeoloog Hendrik Sliemans. ‘Het gevonden kanon lijkt me niet meer bruikbaar. Het is versleten, het kraakt, kreunt en zeurt langs alle kanten en maakt het geluid van een oude krokodil. Maar in een museum waar het af en toe een aai over de bol krijgt, heeft het zeker nog zijn plaats.’

Desondanks heeft voorzitter van sp.a Bruno Tobback het stemmenkanon al opgeëist. ‘Die beschrijving klinkt aardig vertrouwd in de oren. Dat even buiten beschouwing gelaten is alles bruikbaar momenteel en kan dit de redding van mezelf en als het eventjes kan ook de sp.a zijn. Nu krijg ik eindelijk eens de kans om op anderen hun voeten in plaats van altijd in eigen voet te schieten. Dat kan ik niet laten liggen.

Tezelfdertijd trekken critici de aard van de vondst in twijfel. Zo zou er tot op heden nog niemand dit stemmenkanon op dezelfde plaats en hetzelfde tijdstip gezien hebben als de huidige burgemeester van Leuven.