Zuid-Soedanese kinderen sturen morele steun naar Vlaamse jeugd

door The Vremde Mirror

K3 stopt ermee in de huidige samenstelling. Een bericht dat in Vlaanderen insloeg als een bom. Over de hele wereld wordt er geschokt en bezorgd gereageerd. Kinderen in Zuid-Soedan blijven niet bij de pakken zitten en sturen morele steun naar Vlaanderen. ‘Het stoppen van K3 zal gepaard gaan met veel jeugdtrauma’s en ander psychologisch leed. Een aangepaste psychiatrische begeleiding is noodzakelijk,’ waarschuwen ze.

Vlaanderen staat niet meteen bekend om zijn goede psychische hulp. Zuid-Soedanese kinderen vrezen dat mits

Zuid-Soedanese kinderen vrezen dat het stoppen van K3 veel jeugdtrauma’s zal veroorzaken.

‘Waar is Unicef nu?’ vraagt Omar Shmalow (7) en officier bij een Zuid-Soedanese terreurorganisatie zich af. ‘De kinderen in Vlaanderen kunnen elke vorm van psychologische steun gebruiken in deze zware tijden. Het stoppen van K3 is er voor veel kinderen een traumatische ervaring die aanvoelt als het bevrijd worden tijdens een schoolexamen waarvoor je niet gestudeerd hebt dat je achteraf dan toch nog moet maken. Een litteken dat je heel je leven meedraagt.’

‘We moeten niet alleen solidair zijn en ons medeleven betuigen, maar ook aan de alarmbel trekken,’ vertelt Omar Shmalow. ‘Ik vrees dat kinderen in Vlaanderen aan hun lot overgelaten zullen worden bij dit moeilijke verwerkingsproces. Het is heus niet zo gek dat te denken over een regio waar kinderen met psychologische problemen in justitiepaleizen worden gedumpt. Dat in tijden dat kinderrechten goed ingeburgerd zijn zulke zaken nog kunnen voorvallen, doet het ergste vermoeden.’

Gert Verhulst heeft al beloofd dat elk kind op zijn schoot mag komen zitten dat die behoefte voelt door het stoppen van K3. Volgens Omar Shmalow een druppel op een hete plaat. ‘Het ene trauma wordt ingeruild voor een ander. Laat de kinderen eens met een Kalasjnikov schieten. Daar kikker je pas echt van op.’