De Wever: ‘Amerikaans politieracisme is relatief’

door The Vremde Mirror

De Amerikaanse politie ligt onder vuur nu de racistische incidenten elkaar in snel tempo opvolgen. Afgelopen zaterdag werd er nog een ongewapende zwarte man neergeschoten. Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) springt nu in de bres voor de Amerikaanse politieagenten. ‘Racisme is, net als alle ‘ismes’, relatief. Dus ook Amerikaans politieracisme.’

De Wever is bezorgd. Door het politiek correcte denken durven agenten de woorden 'vuile makak' niet meer te gebruiken.

De Wever is bezorgd. Door de terreur van de politieke correctheid durven agenten de woorden ‘vuile makak’ niet meer te gebruiken.

‘Het is niet omdat een ongewapende zwarte man neergeschoten wordt door een blanke politieagent, dat deze zich plots moet gaan wentelen in zelfbeklag en zich het slachtoffer moet voelen van racisme,’ vertelt Bart De Wever.

‘Je weet als zwarte dat blanke agenten op je zullen schieten als je op de vlucht slaat. En liever in de rug dan op de benen. Wie een beetje geïntegreerd is, kent die plaatselijke gebruiken en past zich daaraan aan. Wie dan toch nog wegloopt, zoekt het zelf en stelt bewust de politie in een kwaad daglicht. De imagoschade die de Amerikaanse politie door die zwarte man nu lijdt, is niet te overzien.’

‘Net als alle andere ismes is Amerikaans politieracisme een excuus voor persoonlijk falen,’ aldus De Wever. ‘Ik heb nog nooit een Inuit ontmoet die zich het slachtoffer voelt van politieracisme in Amerika. Ook in Antwerpen hoor je die mensen zelden en komen ze nauwelijks voor in de criminaliteitscijfers, een teken dat ze goed ingeburgerd zijn. Het lijkt me zeer relevant dat te benoemen.’

‘De gebeurtenissen in Amerika hebben zo ook hun invloed op het Antwerpse politiekorps,’ beklemtoont De Wever. ‘Onze agenten leven echt in angst en zijn genoodzaakt constant op hun woorden te letten. Ze hebben het nu over vuile negers, omdat ze de woorden ‘vuile makak’ niet meer durven te gebruiken uit angst door de politiek correcte gehaktmolen fijngemalen te worden. Zo ver is het dus gekomen.’