Crevits: ‘Geef studenten sowieso 50% van de punten’

door The Vremde Mirror

Terwijl de examens voor sommige studenten al begonnen zijn, denkt Vlaams Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) na over hoe de lage slaagcijfers in het hoger onderwijs aan te pakken. Om de slaagkansen te verhogen wil ze dat elke student bij aanvang van zijn of haar examen verzekerd is van 50% van de punten.

Minister Crevits doet haar plannen uit de doeken: ‘Als we iedere student bij aanvang van het examen 50% van de punten geven, levert dat bij benadering een slaagkans van 100% op. Dat heeft het Federaal Planbureau voor ons becijferd. Een zeer minimale maatregel met een qua rendement maximale uitkomst.’

‘De lage slaagcijfers kosten de gemeenschap heel wat,’ preciseert Crevits. ‘Niet alleen omdat studeren duur is, maar ook omdat studenten die over hun studies langer doen dan voorzien voor een kortere duur economisch rendabel zijn op de arbeidsmarkt. Werkgevers zitten echt te wachten op jonge, gemotiveerde sollicitanten met een diploma om ze vervolgens te kunnen doorsturen vanwege geen of nauwelijks ervaring op de werkvloer.’

Criticasters menen dat dit een bom legt onder de relevantie van examens. Niet zo volgens Crevits. ‘De eerste 50% van de punten mogen de studenten dan wel gratis krijgen. Voor de andere 50% zullen ze moeten knokken. Dit soort basisinkomen voor studenten die examens moeten afleggen, moet ze alleen meer comfort geven tijdens het studeren.’

‘Het huidige systeem is oneerlijk,’ geeft Crevits toe. ‘De studenten die het meeste tijd hebben om te studeren en het beste concentratievermogen, zijn begiftigd met de hoogste slaagkansen. Dat is oneerlijke concurrentie tegenover zij die een druk sociaal leven hebben of een zoemende vlieg boeiender vinden dan hun cursus psychologie of economie. Een oneffenheid die we nu hebben gecorrigeerd. De flexibilisering van het onderwijs was aan het doorslaan. Iets wat we met deze maatregel een halt hebben toegeroepen. Tot hier en niet verder.’

‘En we mogen ook de gezondheidsvoordelen niet uit het oog verliezen,’ stipt Crevits aan. ‘Studenten zullen minder te kampen krijgen met stress, slapeloosheid en hartkloppingen ten gevolge van een ochtendlijke overdosis Nalu.’