Grieken ruilen euro in voor columns Jan Mulder

door The Vremde Mirror

Griekenland stapt per 1 juli uit de eurozone. De columns van Jan Mulder zullen er vanaf dan het enige geldige betaalmiddel zijn. Het land hoopt zo de crisis definitief te bezweren.

Het was de Griekse premier Alexis Tsipras zelf die met het nieuws op de proppen kwam. ‘Griekenland verlaat de eurozone, maar keert niet terug naar de drachme. Het introduceert een nieuw betaalmiddel: vanaf 1 juli zal er in Griekenland alleen nog met de columns van Jan Mulder kunnen betaald worden.’

Tsipras meent dat de Grexit een grote vooruitgang is voor de Griekse samenleving. ‘Vroeger was de Griekse economie in handen van Angela Merkel, nu is ze afhankelijk van de productiviteit van Jan Mulder.’

Economen stellen zich vragen bij de praktische gang van zaken, hoewel het systeem duidelijk lijkt. Met een lidwoord uit de columns van Jan Mulder kunnen Grieken een brood kopen, met een gewoon substantief een kilo feta of Marc Wilmots, met een woord van meer dan vijf lettergrepen een paar schoenen, en met een zin van negen woorden een grasmachine. Met een gehele column van Jan Mulder kunnen Grieken zich vanaf 1 juli een sportwagen veroorloven.

Tsipras is niet bang van valsemunterij. ‘Mulder heeft een zeer eigengereide schrijfstijl. Het valt meteen op wanneer met een lidwoord of voorzetsel betaald wordt dat niet uit een column van Jan Mulder afkomstig is.’