‘Te weinig kleuters met academische achtergrond’

door The Vremde Mirror

Er zijn verbazingwekkend weinig kleuters die aan de lagere school beginnen met een universitair diploma. Tot die conclusie kwam rector van de KU Leuven Rik Torfs. Dit komt het imago van het kleuteronderwijs niet ten goede, Torfs wil daarom het hele systeem veranderen.

‘De gedachte om les te geven aan een roedel dumbo’s wier IQ niet veel hoger is dan dat van een eencellige amoebe en waarschijnlijk ook nog eens dagen aan een stuk naar Newsmonkey surfen, is niet echt aantrekkelijk.’

Rik Torfs windt er geen doekjes om. ‘Dit leidt tot ongezonde situaties en moet anders. Door kleuters de kans te geven een universitair diploma te halen, zal het aanzien van het kleuteronderwijs bij de publieke opinie stijgen. En zullen er niet alleen domme ganzen die hun weekends vullen met paardrijden en cocktails drinken ervoor kiezen om les te geven in het kleuteronderwijs.’

De KU Leuven zal daarom ook kleuteronderwijs verstrekken, de eerste universiteit in Vlaanderen die zoiets doet. ‘Vragen of dit het prestige van een universiteit ondermijnt zijn onterecht,’ oordeelt Torfs. ‘De KU Leuven heeft nu al vestigingen in Antwerpen, qua inferioriteit kan dat wel tellen.’

‘Temeer omdat dit een democratisering van het onderwijs in de breedste zin van de betekenis is. We gaan de bestaande infrastructuur gebruiken. Omdat daartegen onze professoren Chemie in opstand kwamen, gaan we de kleuters dumpen bij de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen. Geen kat die het verschil zal zien.’

‘Het systeem hoeft niet complex te zijn, ‘zo verduidelijkt Torfs. ‘Kleuters kunnen per schooljaar zestig studiepunten verdienen. ‘Kleuters die de kleuterschool in drie jaar afwerken, krijgen een Bachelordiploma. Zij die vier jaar nodig hebben, hebben recht op een Masterdiploma.’