Van Steenbrugge dagvaardt gebroeders Van Eyck

door The Vremde Mirror

Advocaat Walter Van Steenbrugge wil de gebroeders van Eyck dagvaarden over een deel van het schilderij ‘Lam Gods’, genaamd ‘De rechtvaardige rechters’. ‘De titel van dat paneel strookt niet met de realiteit, schept een vals beeld en is tendentieus.’ Hij eist daarom een rectificatie.

‘Kunst mag geen dekmantel zijn om leugenachtige, misleidende berichten de wereld in te sturen,’ zo pleit Walter Van Steenbrugge. ‘Het is duidelijk dat de gebroeders Van Eyck zich voor de kar hebben laten spannen van het rechterlijke apparaat. Typisch gedrag van primitieven.’

De advocaat gaat in de tegenaanval. ‘Het is niet eerlijk tegenover al die advocaten die drugscriminelen of moordenaars via procedurefouten moeten zien vrij te pleiten dat rechters schilders kunnen inzetten om hun eigen imago op te poetsen. Het is niet meer dan rechtvaardig dat het paneel een andere naam krijgt: daarom stap ik naar de rechter.’

De gebroeders Jan en Hubert Van Eyck waren niet beschikbaar voor commentaar.

Toch gooit Van Steenbrugge nog niet meteen alle deuren dicht. ‘Ik ben geen onmens. Als het paneel met de rechtvaardige rechters weggehaald wordt en spoorloos verdwijnt, trek ik mijn klacht onmiddellijk in.’