Paniek nadat rood vlees in asbest is ontdekt

door The Vremde Mirror

Het anders betrekkelijk rustige en rurale Lint staat in rep en roer. Bij renovatiewerken van een huis midden in een woonwijk is er rood vlees in asbest ontdekt. Het verantwoordelijke bedrijf zegt dat ze een vergunning heeft om uitzonderlijk en zeer tijdelijk rood vlees in asbest op te slaan.

Asbestindustrie nu steeds vaker asbest vervuild blijkt met rood vlees.

Asbestindustrie in het nauw nu asbest steeds vaker vervuild blijkt met rood vlees.

Volgens asbestologen komt het de jongste tijd wel vaker voor: in het asbest in dakleien, waterleidingen en golfplaten zitten sporen van rood vlees dat bekend staat als enorm kankerverwekkend en dus een gevaar voor de volksgezondheid is. Het is daarom pijnlijk om vast te stellen dat de gezondheid van mensen in een asbestrijke omgeving niet veilig is, stellen ze.

De kosten om rood vlees uit asbest te verwijderen, zijn niet min. De technologische methodes zeer vernuftig. Toch loert er misschien een oplossing om de hoek. Wetenschappers hopen om de vezels van rood vlees op middellange termijn te kunnen omzetten in quinoa.

De asbestnijverheid wast haar handen in alle onschuld. ‘Ons asbest wordt ambachtelijk en eerlijk gefabriceerd en is geheel onvervuild. We zijn de grootste voorstanders van zuiver asbest en een bijhorend asbestkeurmerk. Alleen zijn er altijd een paar amateurs die zelf even asbest gaan produceren en de reputatie van een hele industrie bezoedelen.’

Het is niet de eerste keer dat asbest in opspraak komt. Er waren eerder al gevallen van vervuiling met gluten, suiker en drinkwater.