Klimaatakkoord bereikt: het is mooi weer buiten

door The Vremde Mirror

Er is eindelijk een akkoord bereikt tussen de federale regering en de gewesten betreffende het klimaat. Volgens de overeenkomst is het mooi weer buiten. N-VA wilde er nog graag ‘voor de tijd van het jaar’ aan toevoegen, maar Vlaams Minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) hield voet bij stuk.

Zes jaar duurden de onderhandelingen over een ambitieus klimaatakkoord dat de toekomstige generaties moet vrijwaren van woeste tempeesten, het wassende water van overstromingen ten gevolge van dijkbreuken in de woonkamer en tropische, stekende soms giftige insecten.

‘We zien absoluut de ernst van de situatie in, er moet dringend actie komen, daarom dat we nu met gepaste spoed tot een akkoord zijn gekomen: het is mooi weer buiten,’ kondigt Joke Schauvliege trots aan.

Een verrassend resultaat. In eerdere ontwerpteksten was er sprake van wisselvallig weer met rukwinden tot 70 kilometer per uur, kans op lichte sneeuwval of grijs en betrokken maar droog weer. Toen er evenwel iets op papier stond, veranderden de klimatologische omstandigheden telkens weer waardoor het akkoord in de prullenbak kon.

Maar nu is er een eensgezindheid dat het mooi weer is buiten. ‘Het regent niet, de zon schijnt maar toch ook niet te fel, er is een lichte maar zeker in het warmste deel van de namiddag geen onaangename bries en je moet al met een vergrootglas speuren naar wolken aan de hemel,’ specificeert Schauvliege.

Critici merken op dat het klimaat de gemiddelde weerstoestand over enkele decennia is en dat het klimaatakkoord over een week alweer achterhaald kan zijn. Theo Francken (N-VA) ziet de bui al hangen en heeft daarom VRT-weerman Frank Deboosere aangemaand de komende dertig jaar steeds hetzelfde weerbericht te presenteren.