Regering lanceert campagne: ‘Doe eens marginaal tegen een illegaal’

door The Vremde Mirror

‘Met platvloerse, smakeloze en mensonterende Facebookcomments alleen geraakt de vluchtelingencrisis niet opgelost.’ Dat is de noodkreet die Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) slaakt. Hij wil dat de bevolking actiever participeert aan het maatschappelijk debat en lanceert daarom de campagne ‘Doe eens marginaal tegen een illegaal’.

‘Door je niet alleen onhoffelijk, maar ook ronduit boertig, laag-bij-de-gronds en agressief, enfin gewoonweg degoutant te gedragen tegenover vluchtelingen, zullen zij minder geneigd zijn naar hier te komen,’ redeneert de trotse bedenker van ‘Doe eens marginaal tegen een illegaal’ Jan Jambon.

Dezelfde campagne loopt al een maand in West-Vlaanderen. ‘Een overdonderend succes,’ aldus gouverneur Carl Decaluwé (CD&V). ‘Je kan online wel op de kap zitten van illegale vluchtelingen, maar in de praktijk was er van die vijandigheid veel te weinig te merken.’

‘Tot nu,’ jubelt Decaluwé. ‘Door de bevolking actief te sensibiliseren, verdwijnt de laatste gêne om anders nog omzwachteld racisme en opgekropte woede en frustraties onverholen te uiten. Ik hoor dat illegale vluchtelingen dit niet fijn vinden. Sommigen noemen West-Vlaanderen zelfs het Raqqa aan de Noordzee. Een teken dat de campagne werkt.’

Michel uit Schilde (58) snapt de kritiek niet. ‘Naar eer en geweten: ik denk haatdragend genoeg te zijn. Elke dag schoffeer ik vluchtelingen op zijn minst drie keer op mijn Facebookprofiel of dat van een ander, de ene keer als luie profiteurs die ons geld komen pikken, de andere keer als wrede verkrachters zonder moreel besef die ons overspoelen. Maar vertel me eens: waar vind je zo’n vluchteling?’

Volgens geruchten worden ook de overheidscampagnes ‘Wees een randdebiel tegen mensen op zoek naar asiel’ en ‘Sta hen naar het leven, vuile vluchtelingen met een iPhone 7’ een dezer dagen gelanceerd.