Eternit roept miljoenen asbestplaten terug

door The Vremde Mirror

Eternit roept uit voorzorg miljoenen asbestplaten terug in België. Door een productiefout zouden die vervuild zijn met stukjes Snickers waarvan is aangetoond dat die stukjes plastic bevatten. Eternit vraagt ook om voorzichtig te zijn met de consumptie van asbestplaten in het algemeen.

asbest

Het is al langer geweten dat asbestplaten mogelijk sporen van Snickers bevatten. Eternit kwam hiervoor al veelvuldig in opspraak, maar behield uiteindelijk steeds het vertrouwen dankzij haar overigens vlekkeloze reputatie.

Tot nu. In een persmededeling laat Eternit weten dat ze met de kennis van nu asbestplaten al eerder zou hebben teruggeroepen. ‘We begrijpen dat niet alleen de geroosterde pinda’s, maar ook de stukjes plastic een groot inslikkingsgevaar vormen voor kleine kinderen. En dat dit reden is tot ongerustheid bij bezorgde ouders.’

Eternit benadrukt evenwel dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. ‘Pas bij overmatige consumptie kan een reep Snickers vervelende nevenwerkingen veroorzaken. Er is ons voorts nog geen geval bekend van een met Snickers vervuilde asbestplaat. Maar we nemen liever het zekere voor het onzekere.’

U kunt al uw asbestplaten deponeren in Kapelle-op-den-Bos, maar evengoed de stukjes Snickers zelf uit de asbestplaten verwijderen in enkele stappen.

Zaag de reep Snickers uit de asbestplaat. Bij voorkeur met een cirkelzaag. Gooi de reep Snickers weg. (tip: draag plastieken handschoenen) Laat intussen het asbest lekker pruttelen op een vuurtje tot deze vloeibaar wordt en herstel hiermee het gat in de asbestplaat. Het is dan verleidelijk om je vingers af te likken. Niet doen! Dat is erg onbeleefd.