Energieproductie verstoort storing in Doel 1

door The Vremde Mirror

Kerncentrale Doel 1 werd vannacht opnieuw opgeschrikt door een incident. Plotse energieproductie verstoorde er een storing. Het is nog onduidelijk hoe lang de storing verstoord zal zijn.

doel

De ongerustheid in Doel en omstreken groeit. De kerncentrale vertoonde er eerder al symptomen van oudemannenkwalen. Maar dat delen van een kerncentrale spontaan en zonder enige aanleiding elektriciteit zouden produceren, daar hield men uiteraard geen rekening mee.

Toch is het niet de eerste keer in de geschiedenis dat Doel 1 energie opwekt. Herinner u 12 december 1863 en 5 november 1930.

De energieproductie vond nu plaats in het nucleaire gedeelte hetgeen eerder zeldzaam is. Anders dan in het niet-nucleaire gedeelte is het dragen van fluovestjes na een incident daar overbodig.

Nu blijkt dat een storing zomaar verstoord kan worden door de minste energieproductie kijkt het buitenland met argusogen naar Doel. Ook omdat het nog hoogst onduidelijk is hoe lang de storing buiten gebruik zal zijn, of ze ooit weer heropgestart kan worden.

Volgens de nucleaire waakhond Fanc deed het veiligheidssysteem perfect haar werk. ‘Er was nauwelijks geurhinder nadat de kernreactoren ontploften.’

Uitbater Electrabel zegt alles in het werk te stellen om de storing zo snel mogelijk weer in werking te doen treden. Electrabel benadrukt dat energieproductie in een kerncentrale niet uitzonderlijk is, maar in Doel nu eenmaal vrij ongezien is.