Regering gaat kernramp faciliteren

door The Vremde Mirror

Om de burgers gerust te stellen faciliteert de federale regering eind komende maand een kernramp. Ze wil op die manier de heilzame werking van jodiumpillen demonstreren.

De keuze voor Doel is niet zo verrassend. De kerncentrale solliciteert al langer naar een kernramp, maar viel altijd nipt uit de boot.

‘We hebben niet lang moeten twijfelen over de toewijzing,’ vertelt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). ‘Doel was met voorsprong de meest overtuigende kandidaat. Hun Bid Book overweldigend. De verouderde accommodatie, de gebrekkige infrastructuur, de dubieuze reputatie, de nabije ligging van Antwerpen, vind in België maar eens een geschiktere plaats voor een geslaagde kernramp.’

De Block wenst proactief te handelen. ‘De terroristen geen kans gunnen maar door zelf een kernramp te orkestreren laten we aan de hele wereld zien dat België niet zomaar een ‘failed state’ is. En we voorkomen veel narigheid.’

De minister vindt paniek een slechte raadgever. ‘Maar door de potentie van Doel is het voor de regering een kleine moeite om een kernramp te organiseren. We hebben Doel alleen nog een maand langer open te houden. Als we zo de mensen kunnen geruststellen en overtuigen van de doeltreffende werking van jodiumtabletten, dan is dat onze morele plicht.’