Fraude bij spieken streng bestraffen

door The Vremde Mirror

Leerkrachten trekken aan de alarmbel. Leerlingen leren steeds vaker spiekbriefjes op voorhand van buiten om de pakkans te verkleinen. ‘Tegen deze vorm van fraude staan we machteloos. We eisen concrete maatregelen.’

P1020390

‘Frauderen tijdens het spieken. Dat bestond in onze tijd nog niet,’ klaagt meester René (59). ‘Het is onmogelijk om jongeren nog te betrappen op spiekgedrag. Ik verdenk bepaalde leerlingen er al langer van te studeren. Roep ik ze op het matje. ‘Nee meester, wij weten dat gewoon,’ krijg je dan te horen. Dan houdt het op natuurlijk.’

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) begrijpt de verzuchtingen van de leraren. ‘Ik roep leerlingen op om het spel fair te spelen. Spiekbriefjes van buiten leren om ze niet te hoeven gebruiken is de boel bedotten. Eerlijk duurt het langst.’

Dat beseft ook Marie (11). ‘Het valt niet goed te praten. Maar een spiekbriefje kan nat worden, je speelt het gemakkelijk kwijt en van je hand met inkt te bekladden, krijg je terminale kanker. Iets uit het hoofd leren is dan vaak het enige alternatief.’

Elias (14) weet nog goed wanneer hij gezwicht is. ‘Twee jaar geleden. Ik ben ermee begonnen toen ik mijn buurman tijdens een test Nederlands alles uit het hoofd op zijn blad zag noteren. Ik had niet geleerd, hij had 20/20, ik ook.’

Marie en Elias zijn fictieve namen om de privacy van het kind te beschermen.