Mogelijke files na nucleaire ramp te voorkomen

door The Vremde Mirror

Heuglijk nieuws. In tegenstrijd met eerdere berichten blijkt nu uit onderzoek dat een kernramp niet per se fileleed veroorzaakt. Dagtoeristen naar Doel en pendelaars mogen zich dan wel niet tegelijkertijd op de Antwerpse Ring begeven.

Files. Een navrante bijwerking van nucleaire rampen. Het is ook de belangrijkste reden waarom mensen ertegen opkijken, zelfs ronduit weigerachtig staan tegenover een ramp van nucleaire aard.

‘Een menselijke reactie,’ vindt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). ‘Er is niemand die beter wordt van files. De economie slabakt omdat werknemers te laat op hun werk verschijnen, werkgevers dreigen ermee andere oorden op te zoeken, nefast voor het imago van België, wat de economie helemaal in elkaar doet stuiken, ook niet goed voor ons anders benijdenswaardige imago.’

En de aanslag op het algehele welzijn van de bevolking, de teer en het fijnstof die de lucht in worden geslingerd, goed voor duizenden rechtstreekse of onrechtstreekse doden per jaar? ‘Goh, ja dat eventueel ook,’ aldus de minister van Volksgezondheid.

Mits een goede scheiding van pendelaars en gewone dagtoeristen naar Doel zijn files te voorkomen. ‘Files blijven toch altijd een onzichtbare doder,’ zegt Erwin (47). ‘Maar nu die angst ervoor onterecht blijkt, zie ik niet meteen nog bezwaren tegen een nucleaire catastrofe. Hoe vaak krijgt een mens de kans zoiets vlakbij huis mee te maken? Ik zeg het: maar één keer in zijn hele leven.’

Sommige Vlamingen blijven uit voorzorg na een kernramp binnen, sluiten ramen en deuren. ‘Angst is nooit een goede raadgever,’ waarschuwt minister van Werkbaar Werk Kris Peeters (CD&V). ‘Sociaal isolement dreigt. Ga aan het werk.’