Spieker vindt gebruikers van Rilatine uitschot

door The Vremde Mirror

‘De bedriegers moeten eruit.’ Koen (20) kijkt al heel zijn leven af, maar krijgt nu met een praktijk te maken waartegen hij niet kan opboksen. ‘Studenten die Rilatine nemen belazeren de boel.’ 

rilatine

De student Taal- en Letterkunde aan de KU Leuven ziet de toekomst somber in. ‘Het is onethisch te spieken bij een student die zijn resultaat dankzij Rilatine, dat wil zeggen oneerlijk, heeft bekomen.’

‘Het gebeurt steeds minder vaak dat je op een examen naast een student zit die een sudoku aan het maken is, een uur met de mama belt of een circusact voorbereidt met propjes papier die uit zijn mouw vallen. Een geluk. De kans dat die aan de Rilatine zit is veeleer klein.’

Koen wil het boegbeeld zijn van een nieuwe, zuivere generatie studenten. ‘We moeten het verleden achter ons laten. Dat kan alleen maar door de valsspelers levenslang te schorsen, onverwachte controles tijdens het studeren en om zes uur ’s ochtends in te voeren en proffen met een Rilatine-verleden op non-actief te zetten. Dat lijkt drastisch, maar nu worden alle studenten gelijkgesteld met ordinaire bedriegers. Laten we niet vergeten dat de meerderheid gewoon ambachtelijk fraudeert.’

‘Rilatine onder studenten is van alle tijden en zal nooit helemaal verdwijnen,’ weet Koen. ‘Of hoe verklaar je anders al die studenten die na één minuut hun examen al afgeven? Ik ben niet naïef.’