Alexander roept mattheuseffect en wint discussie

door The Vremde Mirror

Alexander (36) zal de avond niet gauw vergeten. Toen hij verwikkeld geraakte in een uitzichtloze discussie over het Duitse voetbalelftal, riep hij uit het niets mattheuseffect. Zijn gesprekspartners, sinds dan vrienden voor het leven, bogen nederig het hoofd.

lm

Duitsland voor het eerst sinds 1996 Europees kampioen voetbal of niet? Voer voor bitse discussies. Zo ook onder Alexander en zijn nieuwe vrienden. Zijn enige inbreng ‘het wordt klose’ was een ijdele poging om te verdoezelen dat hij eigenlijk niks van voetbal kent. Toen men hem dreigde te ontmaskeren, riep hij ‘mattheuseffect’. Om het in voetbaltermen te zeggen: ippon.

Zijn vrienden zijn heel trots zijn vriend te zijn. ‘Je hebt iemand die op elk moment op elke plaats ‘mattheuseffect’ durft te roepen liever te vriend dan als vijand,’ vindt Kurt (39).

Ook Kenneth (34) is zwaar onder de indruk. ‘Alexander bewijst hier nogmaals wat voor intellectueel zwaargewicht hij is, maar ook hoe hij het spelletje voetbal met schijnbaar één eenvoudige observatie doorziet. En met wat voor kennis van zaken hij spreekt. Tegen zulke onderlegde, waterdichte argumentatie valt niets in te brengen. Spreek hem maar tegen. Nee, gewoonweg onmogelijk.’

Alexander toonde zich eveneens heer en meester in een discussie hierop volgend dat anderen zijn succesvolle tactiek nu zouden kopiëren. ‘Weet je wiens onderbuik nog steeds nagebootst wordt?’