Klagen over het weer: vanaf wanneer mag het?

door The Vremde Mirror

Het is een herkenbaar beeld. Staat u bij de bakker, begint er achter uw rug plots een dame met een poedel in haar armen te janken over het weer. U vraagt haar van wie ze de toestemming kreeg om dit te doen. Zij haalt haar vergunning boven. Vervalst, komt een andere klant tussenbeide. Enfin, gedoe.

regen

Kan iedereen zomaar zijn zegje doen over het weer? Veel verwarring daaromtrent. Het is niet altijd duidelijk wiens bevoegdheid het is om te klagen over het weer. Evenmin duidelijk is welke objectieve parameters geldig zijn met als gevolg dat het debat nu vaak wordt gekaapt door mensen die niet zozeer nuance prediken, maar het weer misbruiken om gênante stiltemomenten te vullen.

‘Wat er dan gezegd wordt is vaak van ondergeschikt belang,’ jammert weerman Frank Deboosere. ‘Daarom vaardigt het KMI een vergunning uit om te mogen klagen over het weer. Wie slaagt voor een praktisch en theoretisch examen ontvangt dit felbegeerde papiertje.’

‘Het debat is echt verziekt,’ legt Deboosere uit. ‘Vooral ’s zomers klagen veel mensen zonder de benodigde kennis over het weer. Laatst hoorde ik nog iemand beweren dat het voor de tijd van het jaar relatief vaak regent. Blijkt hij achteraf niet eens te weten hoe warm het was om 13u30 in Ukkel, 3 juli 1925 jongstleden. Ik verzin dit niet.’

Criticasters vrezen dat met deze maatregel het geklaag over het weer in de illegaliteit zal verdwijnen.