Moeten we bang zijn voor slimme politici?

door The Vremde Mirror

Hoe ver kan artificiële intelligentie gaan?

aint

Volgens wetenschappers is de komst van artificiële intelligentie onvermijdelijk. Binnen vijftig, misschien zelfs veertig jaar zullen politici dankzij de technologische vooruitgang even verstandig of verstandiger zijn dan de gewone mens. Maar moeten we hier bang voor zijn?

‘In geen geval,’ menen wetenschappers. ‘De slimme politicus neemt beslissingen die het algemeen belang dienen. Hij weet wat het goede is en laat zich er ook door leiden. De slimme politicus ontleedt problemen en weet hoe ze op een rechtvaardige en menselijke manier aan te pakken. Hij behoeft geen machtsspelletjes om leiderschap af te dwingen. Politiek is het middel, niet het doel. Zulke dingen weet de slimme politicus.’

‘Het klinkt misschien als sciencefiction, maar na verloop van tijd zal het wel wennen,’ sussen de wetenschappers.

Niet iedereen denkt er zo over. Voorzitter van N-VA Bart De Wever reageert huiverachtig op deze innovatie. ‘Dit zal tot uitwassen leiden. De slimme politicus zal in staat zijn mensen om de tuin te leiden, misbruik te maken van hun al dan niet aangeprate angsten, enkele krasse oneliners uit zijn hoge hoed te toveren en op basis van deze giftige cocktail verkiezingen te winnen. Politiek mag hier niet om draaien. Zo wil ik niet aan politiek doen.’