Crevits lanceert het vak ‘gebruik je stomme kop eens’

door The Vremde Mirror

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) voert per direct in alle middelbare scholen het vak GJSKE in, wat staat voor ‘gebruik je stomme kop eens’. Ze wil zo jongeren kritischer leren omgaan met N-VA’ers en andere internettrollen.

hildecrevits

Het internet bulkt van de onzin. Snoodaards verspreiden bewust onwaarheden en fout nieuws om interessant te doen. Die onwaarheden en fout nieuws worden verder verspreid door mensen zo goedgelovig dat ze zelfs de begrotingscijfers als non-fictie zouden labelen.

Dat ziet ook minister Crevits. ‘We hebben het steeds moeilijker om onzin en echt nieuws van elkaar te onderscheiden. Hier is een rol weggelegd voor het onderwijs. We zitten met verloren generaties die Engels hebben geleerd om met Nigeriaanse notabelen te kunnen mailen en ‘ja maar, het staat op het internet’ als argument gebruiken. Niet nog zo’n generatie.’

‘Het vak ‘gebruik je stomme kop eens’ moet daarbij helpen en zal in de drie graden van het secundair onderwijs 4 uur per week gegeven worden vanaf dit schooljaar.’

‘Altijd funest voor je zelfbeeld en gênant wanneer je een online artikel gelooft dat nep nieuws verspreidt. Of wanneer je hierop ernstig reageert. Hihi. Sorry. Over N-VA’ers en andere internettrollen zwijg ik dan nog,’ verduidelijkt Crevits.

Tot slot één raad van de redactie: probeer zulke sites als het kan te mijden. Je wilt zelf nooit het slachtoffer worden van misleidend taalgebruik. Echt niet.