China geïnteresseerd in scheurtjes kerncentrale Doel

door The Vremde Mirror

De scheurtjes in Doel zijn zeer gegeerd op de transfermarkt. Zo zelfs dat ze in Chinese handen dreigen te vallen hetgeen tot grote bezorgdheid leidt: ‘De scheurtjes zijn Vlaams erfgoed, daar moet China met zijn fikken afblijven.’

doel

Scheurtjes in kerncentrales genereren een heel jaar aandacht. Welk ander monument of stukje erfgoed kan dat zeggen? Dat deze scheurtjes publicitair van goudwaarde zijn, hebben nu ook de Chinezen in de smiezen.

‘België is het centrum van expertise wat betreft scheurtjes in kerncentrales. Het lijkt erop dat China een vileine aanval wil inzetten op die leidende rol,’ verklaart professor internationale betrekkingen Jonathan Holslag (VUB). ‘We moeten deze voortrekkersrol met hand en tand verdedigen. De Chinezen willen het hier overnemen. Zie ginds, een Chinees. De invasie is reeds bezig. Ten aanval!’

Rustig professor. De woordvoerder van de Chinese regering sust. ‘De scheurtjes zijn bij ons in betere handen dan wanneer ze Belgisch blijven. Wij hebben geen plannen om ze dicht te metselen. Integendeel, we willen investeren in de scheurtjes. Ze restaureren, uitbreiden en er een pretpark voor jong en oud in bouwen.’

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) benadrukt dat de deal alleen maar kan doorgaan als China de aan de scheurtjes aanpalende kerncentrale overneemt. Dat schijnt geen probleem voor de Chinezen. ‘Wij houden van Bokrijk.’

Eerder accepteerde België al een mooi Chinees bod op het Atomium, het Twitter- en Instagramaccount van Sven Ornelis en de files op de Brusselse ring.