Syrië kan golf Amerikaanse vluchtelingen niet aan

door The Vremde Mirror

Heel wat Amerikanen ontvluchten hun thuisland en spoelen via de Atlantische route in Syrië aan. Dat land kan al deze politieke vluchtelingen geen volwaardig bestaan garanderen en trekt nu aan de alarmbel.

atlantischeroute

Alleen water scheidt Amerika van Syrië. Dat zet Amerikaanse gelukszoekers aan het dromen. Met wat slordig bijeengebonden hout zetten zij vanuit de Amerikaanse oostkust koers richting Syrië. De Atlantische route is het populairst om in Syrië te geraken. Nauwelijks hindernissen onderweg. Andere Amerikanen verkleden zich als militair om via Turkije Syrië te kunnen binnendringen.

De Syrische president Bashar al-Assad heeft de internationale gemeenschap gesmeekt om de Atlantische Oceaan af te sluiten. ‘Syrië kan de massale golf van Amerikaanse politieke vluchtelingen niet slikken. Waar vangen we die mensen op? Er is wel wat leegstand in Aleppo, maar de kwaliteit van de huisvesting is niet van die aard om er vluchtelingen en hun leed te herbergen.’

Daarom heeft Assad de noodtoestand uitgeroepen. ‘Syrië wordt onleefbaar. We stevenen regelrecht op een humanitaire ramp af. Er is nu al zo weinig werkbaar werk, voor velen is leven overleven. En dan zwijg ik nog over de onderhuidse spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Enfin, nogal wat gedoe.’

Europa vindt dat Syrië niet zo egoïstisch moet doen.