Nieuwe partij overgiet programma met ideologisch sausje

door The Vremde Mirror

Een stunt of een gat in de markt? Enkele misnoegde burgers hebben een politieke partij opgericht overgoten met een ideologisch sausje. Het I&MP (Ideologie & Meer Postjes) mikt bij de komende verkiezingen op het halen van de kiesdrempel.

brackje

Lid van de adviesraad van het I&MP, Siegfried Bracke, legt uit. ‘Het I&MP onderscheidt zich van de mainstream politieke partijen door niet alleen te mikken op postjes en mandaten, maar door dit ook ideologisch te verantwoorden in haar statuten: de basiswaarde van het I&MP is poenscheppen.’

‘Een fris en gedurfd verhaal,’ vindt politicoloog Carl Devos. ‘Politiek ging tot nog toe vooral over postjes en mandaten. En het I&MP breekt met die traditie en overgiet haar programma met een ideologisch sausje. De andere partijen kunnen nu niet anders dan volgen.’

Siegfried Bracke, gerenommeerd consultant in de mijnsector (‘kunt u niet dieper zakken, wacht op het advies van Siegfried Bracke’) en bij uitbreiding te huur om weg te blijven van allerhande soorten vergaderingen mits degelijke vergoeding (‘wenst u geen Siegfried Bracke, vul dan mijn zakken’), hekelt dit opportunisme.

‘Ideologie en poe… politiek zijn twee verschillende werelden. Houd de twee dan ook gescheiden. Al die bezoldigde mandaten en postjes zijn zo al verwarrend genoeg. Het is je reinste populisme om in die context mensen voor te houden dat politiek over waarden en opvattingen gaat. Plat kiezersbedrog,’ concludeert Bracke.