Fake nieuws: trap er niet in

door The Vremde Mirror

Fake nieuws. Hoe je hiertegen wapenen? Wij gingen ten rade bij Franky van het Hoaxie Komitee die zich op zijn blog verdiept in de materie: ‘Check eerst je bron voor je het nieuws gelooft. Hecht er geen belang aan, indien die van dubieuze aard is.’

franky

‘Het is een beetje mijn missie om mensen te waarschuwen voor vals nieuws,’ vertelt Franky (zie foto). ‘Ook al valt de bron niet nader te identificeren, geloven mensen het meest onmogelijke eerst.’

‘In mijn krant is er reeds enige tijd een misogyne racist met de denkbeelden van een kleutergoudvis president van Amerika. Natuurlijk niet echt. Maar omdat het in de krant staat, denken mensen dat het waar is. Als het nieuws te smeuïg is om waar te zijn, dan is het vrijwel altijd onwaar. Onthoud die gulden stelregel.’

‘Ik heb een artikel geschreven waarin ik dit ontkracht. Van meer dan 4800 woorden. En zelfs integraal kunnen publiceren op internet. Dat zegt wel iets. Informeer je op de juiste plekken,’ stipt Franky aan, volgens wie hierachter één duidelijk motief schuilt. ‘Het is een van bovenuit gestuurd afleidingsmanoeuvre. Zo heeft niemand het over de maanlanding die fake was.’

‘Dit ware geen noemenswaardig euvel, mochten echte problematieken als het monster van Loch Ness, autisme bij kinderen door vaccins !!!!!! en chemtrails niet verzwegen worden. Media berichten evenmin dat mensen hun privacy op Facebook te grabbel wordt gegooid, terwijl ze deze status gewoon dienen te copypasten en te delen. Doneer alstublieft op herkenhetcomplot.skynetblogs.be.’