Tsjetsjenië weigert fusie met Vlaamse boerengaten

door The Vremde Mirror

De pogingen van Zoerle-Parwijs, Vremde en Gestel, drie boerengaten uit de provincie Antwerpen, om zich los te rukken van de gemeente waarbij ze nu horen en aansluiting te vinden bij Tsjetsjenië zijn op een fiasco uitgedraaid. ‘De bekrompen visie op moslims beviel ons slecht,’ legt de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov uit.

Ramzan Kadyrov.

Nu in de toekomst gemeenten verplicht worden te fuseren, kiezen sommige gemeenten liever zelf met wie ze paren. Daarbij kijken ze ook over de grenzen. Tsjetsjenië is een gegeerde bruid. Met ruim één miljoen inwoners overstijgt het gemakkelijk de 30.000 inwoners, waarop nieuwe fusiegemeenten dienen te mikken.

Een niet zo opmerkelijke keuze, zo vindt André, een plaatselijk stamhoofd. ‘In Vremde zijn er geen homo’s, in Tsjetsjenië ook niet, in Boechout wel volgens ons Maria. Dan is de rekening snel gemaakt.’

Hoewel drie Vlaamse boerengaten naar de Tsjetsjeense hand dongen, blijft alles zoals het was. ‘De inspanningen om holebi’s dood te zwijgen en als het moet te slaan, schept een band,’ geeft Kadyrov toe. ‘Maar hoe er neergekeken wordt op moslims, maakt een vredevolle en tolerante samenleving onmogelijk. Hallo, word wakker, het is 2017.’

Eerder geraakte al bekend dat Aalter zal fuseren met de Russische hoofdstad Moskou. In de marge viel te noteren dat het centrum van Moskou wordt omgedoopt tot Cremlin. ‘Niks om moeilijk over te doen, indien dat de enige voorwaarde is,’ aldus de Russische president Vladimir Poetin.