‘Dictators voelen zich onbegrepen in democratie’

door The Vremde Mirror

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan luidt de alarmbel. ‘Vele dictators voelen zich niet thuis in een democratie en slapen daardoor slecht. Wie slecht slaapt, presteert ondermaats op het werk, waardoor dictators algauw moeten afrekenen met een negatief imago, ofschoon ze de economie een warm hart toedragen.’

‘Kritiek op de democratie is snel verdacht,’ betoogt Erdogan. ‘Maar laten we de dingen benoemen. Alle dictators die ik ken en die leven in een democratie voelen zich totaal onbegrepen. Het is gemakkelijk om te zeggen dat het aan de dictators zelf ligt, hoewel iedereen ziet dat dit geen toeval kan zijn. We moeten de vraag durven stellen: misschien ligt het wel aan de democratie?’

Het is Erdogan menens. ‘Ik zal met Turkije pas toetreden tot de Europese Unie als alle 27 landen naast Hongarije de rechten van dictators ernstig nemen. Eerder aandringen zal niet helpen.’

Erdogan reikt ook tips aan. ‘Stop met het organiseren van onzinnige referendums. Dat is werkelijk om dictators te pesten. En als je het dan toch doet, zou het al een begin zijn om de uitslag ervan niet te respecteren.’