Wereld reageert verdeeld op excuses Columbus

door The Vremde Mirror

Wanneer iedereen meent dat het momentum al ruim vijf eeuwen vervlogen is, verrast de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus vriend en vijand postuum met excuses. ‘Ik had het heus zo niet bedoeld.’

‘Met de wetenschap van nu was ik nooit op zoek gegaan naar Indië,’ toont Columbus zich berouwvol. ‘Of was ik wel gegaan, maar had ik de ontdekking van Amerika voor mezelf gehouden. De beurskrach van 1929 en Björn Soenens, er zou nooit sprake van geweest zijn.’

Wrang door de gevolgen van zijn ontdekking waarvan Columbus de belangrijkste zelf al opsomde. Wrang omdat hij lange tijd bleef zwijgen over zijn roekeloos, onverantwoord gedrag. Inwoners van Afghanistan, Vietnam, Irak en Hiroshima en fans van Jan Ullrich achten zijn excuses veeleer te laat. Daarnaast blijft het inreisverbod voor Columbus in Noord-Korea gewoon van kracht.

Erfgenamen van Leif Eriksson vinden dat Christoffel Columbus nu op de blaren moet zitten. ‘Columbus koos voor de snelle roem. Leif daarentegen heeft de ontdekking van Amerika nooit aan de grote klok gehangen. Ofschoon de aanblik van Amerika-correspondenten, toen nog staand voor een iglo, wachtend op een liveverbinding, ook hem niet onberoerd liet.’

Donald Trump heeft Columbus al opgebeld om hem te feliciteren voor het aanbieden van zijn excuses. ‘Ach, de anderen maken allemaal fouten.’