Worden Wouter en Bart ooit nog dikke vrienden? Wij vroegen het aan een tweedeleerjaarwatcher.

door The Vremde Mirror

Wouter en Bart hebben ruzie. Aanleiding is een alledaags groepswerk over buikgevoel tijdens de begrotingsopmaak. Komt het ooit nog goed tussen deze twee achtjarigen? Wij vroegen het aan tweedeleerjaarwatcher Ivan.

‘Is dit groepswerk het einde van een vriendschap van bijna drie jaar?’ vraagt Ivan zich af. ‘Het lijkt er sterk op, maar laten we een slag om de arm houden. Meester Charles zal tijdens de middagpauze een ultieme poging ondernemen om ze dichter bij elkaar te brengen.’

‘Het gebeurt wel vaker dat groepswerken de verhoudingen op scherp zetten,’ bevestigt Ivan wat iedereen al weet. ‘Het gaat om de ander accepteren, toegevingen doen en je eigen willetje opzij durven schuiven. Kinderen van die leeftijd hebben het daar nu eenmaal moeilijk mee.’

‘In dit concrete geval voelt Wouter zich het meest tekort gedaan, terwijl Barts neus schijnbaar bloedt. Het is de vraag hoelang die laatste dat nog kan volhouden. Een representatieve peiling bij zeven klasgenootjes (foutenmarge 3,1%) wijst uit dat Bart overduidelijk de populairste is, hetgeen hem de ademruimte geeft het been langer stijf te houden, terwijl Wouter moet nadenken of blijven aandringen op excuses strategisch wel zo verstandig is, wil hij bij turnen niet altijd als laatste worden gekozen.’

Hoe is het toch zover kunnen komen? ‘Bart heeft in Wouter altijd een naïeve brave borst gezien, zeker nooit een bedreiging en Wouter dacht dat Bart hem wel oprecht een toffe knul vond. Ze hebben zich allebei in elkaar vergist. Maar nogmaals, op die leeftijd kan dat gebeuren.’

‘Zoals het nu oogt, zal hun groepswerk zwaar ontgoochelen. Belangrijk is dat er tussen hen weer een soort van verstandhouding komt, de resultaten op hun schoolrapport zijn al een tijdje teleurstellend. Het groepswerk moet volgende week maandag af zijn. Het weekend zal cruciaal worden,’ concludeert Ivan.

Bij het groepswerk was aanvankelijk ook Krisje betrokken, maar die liep blèrend weg omdat hij niet mocht noteren en zijn bek moest houden.