Altijd dezelfde gasten: hoe blijven talkshows ze vinden?

door The Vremde Mirror

Hoe slagen talkshows erin om telkens weer dezelfde praatgasten op te trommelen? Vele mensen vragen het zich af. Een unieke blik achter dit bovenmenselijke huzarenstukje.

‘Een geschikte altijd dezelfde gast vinden, dag na dag, wordt gemakkelijk onderschat,’ weet presentator van De Afspraak Bart Schols. ‘Elke dag moeten we ons verdiepen in de kwestie: kan Mia Doornaert doen alsof ze voeling heeft met het onderwerp?’

‘Dat is gelukkig vrijwel altijd zo,’ vult Schols aan. ‘Dat zorgt telkens weer voor een explosie van ontlading op de redactie, dat spreekt voor zich. En zo niet, dienen we van gespreksonderwerp te veranderen.’

Ook Lieven Van Gils worstelt met de zoektocht naar elke dag dezelfde praatgast. ‘Het is niet evident om in een kleine regio als Vlaanderen die ene witte raaf te vinden die over elk thema denkt de waarheid in pacht te hebben. We moeten af en toe, gelukkig niet te vaak, van gast wisselen. Het is nu eenmaal niet anders.’

Een tegendraadse stem is die van rector van de KU Leuven Rik Torfs, die het gebrek aan diversiteit in talkshows laakt. ‘Wat is de meerwaarde van elke keer dezelfde persoon aan het woord te laten, ongeacht het onderwerp? Hoe graag moet je jezelf dan horen spreken? Het kan niet lang duren eer zo’n altijd dezelfde gast de voeling met de realiteit verliest. Bescherm hem tegen zichzelf.’

Dat zei Torfs in Van Gils en Gasten, De Afspraak, Terzake en het VTM-journaal.