Torfs nipt geplaatst voor rectorverkiezingen RUG 1924

door The Vremde Mirror

Het scheelde enkele tientallen stemmen, maar Rik Torfs kan zich toch kandidaat stellen voor het rectorschap van de Rijksuniversiteit Gent. Dat onthulde hij in negen talkshows tegelijk.

De rectorverkiezingen van 1924 aan de Rijksuniversiteit Gent blijven maar aanslepen. Men snakt er al langer naar een compromisfiguur en die lijkt nu gevonden in de persoon van de 60-jarige Rik Torfs, die even plots als onvoorzien met een gat in zijn agenda blijkt te kampen de komende vier jaar, dinsdag en donderdag tussen 14u30 en 15u00.

Het is nu maar de vraag of Torfs de RUG op de kaart kan zetten. ‘Een universiteit moet niet te schuw zijn om naar buiten te treden. Een rector kan dan niet passief toekijken, zonder daarin te overdrijven natuurlijk.’

‘Mijn grootste troef is ongetwijfeld de productie van eloquent gebakken lucht, de RUG blijft in de eerste plaats een universiteit, zo werd me toch verteld. Bovendien beschik ik over een uitstekend netwerk binnen alle universiteiten die er in Vlaanderen toedoen.’

Torfs heeft grootse plannen met de RUG. ‘Herkenbaarheid is één zaak, dat mag geen belet vormen te vernieuwen. De U in RUG kan blijven, maar de R en de G worden een K en een L. Ook pleit ik voor asbestvrije Nolfbarakken en denk ik op lange termijn: gaan we de germanisering over vijftien à twintig jaar met hand en tand bestrijden of zijn we gastvrij?’

Weet Torfs hoe hij een universiteit moet leiden? ‘Een universiteit wel, de RUG is dan weer een andere vraag.’

Torfs neemt het in de volgende stemronde op tegen een broccoli en een avocado.