Moslims de schuld van alles geven: school stelt oer-Vlaamse traditie in vraag

door The Vremde Mirror

De Jan Frans Willemsschool uit Boechout wil niet langer de moslims de schuld van alles geven. Gaat er hier weer een aloude, oer-Vlaamse traditie op de schop? Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Maar Voor De Ene Meer Dan De Ander Zuhal Demir (N-VA) doet een emotionele oproep: ‘We mogen de segregatie niet opgeven. Nu niet, nooit niet.’

‘Onze school wil zich losrukken van het hokjesdenken,’ zegt de plaatselijke directeur. ‘Heus niet alles is de schuld van moslims. Bovendien zitten er meer en meer kinderen met een islamachtergrond op onze school en is het nefast voor hun zelfbeeld ze van alles de schuld te geven.’

Zuhal Demir vindt dat kinderen niet vroeg genoeg met de waarheid, ouders die zo enthousiast mogelijk doen over hun schreeuwlelijke knutselwerkjes en Sinterklaas kunnen geconfronteerd worden. ‘We mogen de segregatie niet opgeven. Wat blijft er anders nog van onze Vlaamse identiteit over?’

‘Het is nu eenmaal onze cultuur om moslims de schuld van alles te geven, de wereld infantiel overzichtelijk te houden en onder het mom van het heil van onze kinderen onze angsten en kortzichtigheid te botvieren. Het zou van respect getuigen je eigen cultuur op te geven en ook vooroordelen te koesteren jegens moslims. Ik stel vast dat moslims het daar moeilijk mee hebben.’

‘Zo blijkt ook nu maar weer,’ stipt Demir aan. ‘Het is de schuld van de moslims dat we moslims niet meer van alles de schuld mogen geven.’

Noot achteraf: moslims zijn nooit vragende partij geweest om niet langer de schuldige te zijn van alles. ‘Maar het had wel gekund en dat moet ons heel angstig maken,’ werpt Demir op.