Rem op steekpenningen politici

door The Vremde Mirror

Politici zullen nog maar €250.000, één luxewagen, één Rolex-horloge en één VIP-ticket voor Tomorrowland per jaar aan steekpenningen kunnen innen. ‘Een overwinning van de transparantie,’ zo glundert Kristof Calvo (Groen).

‘Het is anno 2017 deontologisch onverantwoord dat de burgers van dit land geen zicht krijgen op de steekpenningen die politici innen,’ stelt Calvo. ‘Er wordt te geheimzinnig gedaan over omkooppraktijken, we moeten die beter reguleren. Die duisterheid wekt het wantrouwen van de kiezer. Zijn politici zo wereldvreemd dat ze dat niet beseffen?’

Niet alleen moet corruptie transparanter, er dient ook een plafond te komen op de bedragen. ‘Die zijn soms echt decadent. Hoe kan een politicus moreel gezag uitoefenen als hij honderdduizenden euro’s ontvangt om zijn geweten te flexibiliseren? Dat kan alleen maar als hij daar volledig open over is in een deontologische commissie die pleit voor politieke vernieuwing achter gesloten deuren.’

Siegfried Bracke (N-VA) fluit Calvo alvast terug. ‘Het aannemen van smeergeld is een risicovolle onderneming, daar moet een correcte prijs tegenover staan. Soms krijgt een politicus duizelingwekkende bedragen van bedrijven om vooral niets te doen. Dat vind ik veel erger.’