Trump boycot klimaatverdrag: ‘Wil niet geassocieerd worden met politici die jarenlang niks deden’

door The Vremde Mirror

De Amerikaanse president Donald Trump spreekt heldere taal. ‘Ik wil niet geassocieerd worden met wereldleiders die jarenlang op hun lauweren hebben gerust wat het klimaat betreft, maar eens de camera’s draaien klimaatverandering zogezegd zeer zorgwekkend vinden, louter om hun handen in onschuld te wassen.’

‘Mochten politici en de meerderheid van de mensen op straat klimaat echt een prioriteit vinden, dan waren er natuurlijk al veel radicalere maatregelen getroffen,’ meent Trump die het politieke bestel hekelt. ‘Jarenlang leunden politici achterover, zichzelf voor de gek houdend dat het probleem zichzelf wel oplost. Zie waar we nu staan.’

Trump illustreert: ‘Een angstaanjagend stijgende zeespiegel, smeltende poolkappen en gletsjers, oprukkende woestijnen, hittegolven, natuurrampen, bedreigde ecosystemen, mijn hart bloedt als ik koralen zie afsterven, nog gezwegen van de hongersnoden en de mensen op de vlucht voor de daaropvolgende burgeroorlogen.’

‘Ik mag er evenwel niet aan denken met dezelfde mensen aan tafel te zitten die hiervoor de verantwoordelijkheid dragen. Het is anders eenvoudig: middels sussende praatjes blijk geven van je goede intenties en eens thuis een economisch liberaal beleid voeren dat alleen maar om winst draait. Een opportunisme dat ik mezelf nooit zou vergeven.’

Door Parijs te boycotten maakt Trump heel wat los. ‘De bezorgdheid om de aarde nu ik het klimaatverdrag niet steun, is ronduit kolderiek. Ze wijzen naar de zogezegd slechtste leerling van de klas om de eigen tekortkomingen te verdonkeremanen. Sommige politici beseffen niet hoe geestig ze zijn. Ik bedoel: hypocriete oetlullen. Dat ze nu maar eens aantonen hoe urgent ze klimaat vinden.’

‘Schandalig dat de wetenschappelijke noodkreten zo in de wind worden geslagen, maar ik begrijp het ergens ook wel,’ nuanceert Trump. ‘Een klimaatvriendelijk beleid voeren vergt langetermijnvisie, moed en overtuigingskracht. Dat bezit niet iedereen.’