Politieke recuperatie: moet er een aanslag aan voorafgaan?

door The Vremde Mirror

Veel mensen zijn de aanslagen voorafgaand aan politieke recuperatie ronduit zat. Kan het ook op een andere manier? Wij vroegen het aan enkele Vlaamse politici.

In eigen land reageren politici verdeeld op het voorstel om de aanslagen te stoppen en de politieke recuperatie op een andere manier in te richten.

Voorzitster van Open VLD Gwendolyn Rutten vindt dit betuttelend. ‘Politici moeten de vrijheid genieten om aan politieke recuperatie te doen zoals zij wensen. Daarom is onze westerse samenleving zo superieur.’

Ook staatssecretaris Theo Francken (N-VA) voelt er niets voor. ‘Laten we het kind met het badwater niet weggooien. De aanslagen zijn een geniaal handige manier om mezelf op sociale media op de borst te kunnen kloppen en likes te scoren middels oproepen om mijn nimmer veranderende populistische riedeltje te delen. Ik kan er ook niet aan doen dat mensen die simplistische polariserende lulkoek zo gretig slikken. Eigenlijk is het wansmakelijk, hé.’

‘De zoveelste mooie westerse traditie die dreigt geofferd te worden voor de profeet Mohammed,’ tiert voorzitter van Vlaams Belang Tom Van Grieken.

Een ander geluid is te horen bij John Crombez, voorzitter van sp.a. ‘Ik ben een groot voorstander van op een gevarieerde manier politiek recupereren. À propos, gelezen hoe ik recent voor strengere Europese buitengrenzen pleitte en er kort daarop een kind van Libische vluchtelingen een aanslag pleegde in Manchester?’