Tommie (20) te voet naar huis: rijbewijs niet Facebook official

door The Vremde Mirror

Na een routinecontrole van de douane moest de twintigjarige Tommie vannacht te voet naar huis. Zijn rijbewijs bleek nog niet Facebook official.

‘Ik was er volkomen gerust in toen de douane me wilde controleren,’ vertelt Tommie. ‘Ik had niet gedronken, liet mijn rijbewijs zien en had netjes een fietser aangereden.’

Allemaal ogenschijnlijk zoals het hoort tot een douanebeambte Tommie vroeg om zijn Facebookprofiel te tonen. Viel Tommie daar even door de mand. Toen hij zijn rijbewijs behaalde, verzuimde hij daar een statusupdate aan te wijden.

‘Een rijbewijs is pas officieel bekrachtigd als je het op Facebook aan je vrienden en familie meldt,’ weet Tommie zogezegd nu pas. Hij poogde nog vergeefs verzachtende omstandigheden in te roepen: ‘Ik was in dubio over de meest geschikte statusupdate. ‘Rijbewijs in the pocket’ of ‘Den dezen zal voortaan de baan onveilig maken.’

Smoesjes, smoesjes, smoesjes, beste Tommie. ‘Wie zo lang doet over een beslissing, is niet klaar om aan het verkeer deel te nemen,’ oordeelt Vlaams minister van Verkeer Ben Weyts (N-VA). ‘Het begint met een schijnbaar klein vergrijp en eindigt met klaagtweets over de afwezigheid van lederen zetels in de bussen van De Lijn. Die verkeersschoffies moeten eruit.’

Tommies rijbewijs werd definitief ingetrokken. Een statusupdate moet worden gepleegd ten laatste vijf dagen na het behalen van het rijbewijs zodat iedereen tijdig verwittigd is. Gevaar op de baan Tommie bezit zijn rijbewijs al twee maanden.