Met deze 11 examentiptips overleef je de blokperiode, zonder ook

door The Vremde Mirror

In juni googelen studenten traditioneel massaal en dagenlang de beste examentips. Dat dit juist samenvalt met de blokperiode, maakt deze periode des te zwaarder. Hoe nu al die examentips verwerkt krijgen? Elf tips die u zelf ook wel kon raden.

1. De meeste examentips heb je in een ietwat anders gekleurd jasje elders al gelezen. Verdoe je tijd liever met Netflix of tel het aantal oneffenheden en scheurtjes in het behangpapier. (Groningse studenten wordt aangeraden om het kwartier een hertelling te houden)

2. De meeste artikels met gerecycleerde examentips zijn erop uit om clicks te vergaren. Als je een beetje verstand hebt, kun je die zelf ook wel bedenken. En indien niet, denk je best een keer na over je studies. (of je moest communicatiewetenschappen studeren)

3. Oké, niet het geval. Plan vooraf duidelijk wanneer je je tijd besteedt aan de studie van examentips. Je zult zien, aan het einde van de dag heb je nog een halfuurtje vrij om echt te studeren of je cursus antropologie erbij te nemen.

4. Zoek een omgeving met snel internet (vooral bekend van www.facebook.com en www.sporcle.com). Vrijwel alle examentips vind je daar terug.

5. Lijstjes met examentips staan vaak bol van abstracte begrippen zoals tijd, gezonde voeding en efficiëntie. Belangrijk: maak alle tijd vrij om deze termen te begrijpen.

6. Gun jezelf ook wat ontspanning. Probeer nog iets anders te doen voor je gaat slapen zoals het openen van een studieboek die nog fonkelnieuw oogt. Dan heb je overdag wat om naar uit te kijken.

7. Lukt het niet om al die examentips bij te houden en ga je daarom nooit slagen? Lees een opiniestuk in de krant van het maakt niet uit wie over het maakt niet uit wat. Ga er maar vanuit dat die gestudeerd heeft, niet uitgesloten zelfs professor is. Zo wil je niet worden, toch?

8. Doe een nachtje door als je bang bent dat je alle examentips anders nimmer verwerkt krijgt.

9. Heel verleidelijk om toch al te studeren als je nog geen mindmap hebt gemaakt van alle examentips. Studenten zijn ook maar mensen. Durf nee te zeggen tegen studeren als je daar in feite nog niet klaar voor bent.

10. Voor het examen zelf keuvelen medestudenten vaak over ingewikkelde termen waar je nog nooit van gehoord hebt omdat jij wel grondig je examentips hebt geblokt. Laat je niet van de wijs brengen. Dit doen ze uit onzekerheid daar zij niet alle examentips onder de knie hebben.

11. Heb je op je examen een black-out? Weet je niet waarover het gaat? Of twijfel je of je wel op het juiste examen zit? Denk dan toch gewoon even terug aan al je examentips. Veel succes in augustus!