Frankrijk bezorgd om toestroom Vlaamse scouts naar Calais

door The Vremde Mirror

Calais wordt overspoeld door jonge en vaak minderjarige Vlaamse scouts op de vlucht voor de ontberingen op kamp in Wallonië. De Franse autoriteiten willen het tentenkamp zo snel mogelijk ontruimen en pleiten voor opvang in de regio, de Vlaamse scouts zien een onmiddellijke terugkeer niet zitten.

Tom (14) uit Tervuren praat liever niet over de mensonwaardige omstandigheden in Wallonië. Hij heeft er te veel gezien en zal deze trauma’s zelf een plaats moeten geven. Het optimisme dat hij uitstraalt is inspirerend. ‘Ik ben graag in Calais. Je krijgt hier ook diarree maar niet door het water van de Ourthe en er is wifi.’

Habib (26) uit Mosul knikt alsof hij het begrijpt, maar hij weet niet halvelings welke beproevingen Tom in Wallonië moest doorstaan om te overleven.

Is het dan verwonderlijk dat de scouts alles in het werk stellen om te overleven? Er een scoutsleider is opgepakt voor mensenhandel? Uit geluidsopnamen blijkt dat hij in wezen een schipper is, minderjarige scoutsleden al zingend smeekten om over te mogen varen en hem voor deze diensten tol aanboden.

De Vlaamse scouts blijven nog tot morgenavond in Calais. Dan worden ze opgehaald door mama en papa of in de bus naar hun land van herkomst geduwd. Onzeker welke horrorverhalen hen daar te wachten staan.