‘Anderen op straat aankijken inbreuk op privacy’

door The Vremde Mirror

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) betreurt de incidenten waarbij verschillende burgers op straat andere burgers aankeken. In één geval werd een man van 50 zelfs begroet. ‘Schending van de privacy. Al moet gezegd: wie zich op straat begeeft, loopt altijd het risico om onverhoeds de eigen identiteit prijs te geven.’

‘We gaan veel te roekeloos om met onze privacy,’ waarschuwt De Backer. ‘Het gezicht van mensen is vaak herkenbaar in real life. Hun geloofsovertuiging, kledingstijl en fysieke handicap eveneens. Ook is het gemakkelijk te achterhalen waar ze zich op dat eigenste moment bevinden. Dat is om problemen vragen.’

Je bent zichtbaar als je op straat komt. Dat moet je Godelieve (63, doet aan nordic walking, heeft een dure Chinese vaas in de living staan die nep is maar dat weet ze niet, liket tweets van Filip Dewinter, terminaal) niet vertellen. ‘Ik was aan het wandelen en zag een man hetzelfde doen. Wat ik dacht? Tiens, die gaat slordig om met zijn privacy.’

Die man was Peter (44, deelde recent een column van Mia Doornaert, zo’n gast dus) die toevalligerwijs een gelijkaardig voorval meemaakte.

‘Ik zag een vrouw wandelen op straat en ze scheen niet te beseffen dat iedereen om haar heen kon zien wat ze aan het doen was. Wandelen in dit geval, maar voor hetzelfde geld glijdt ze uit omdat ze haar nordic walkingstokken is vergeten omdat ze op de koop toe begint te dementeren wat haar huisarts haar maandag zal vertellen om 09u45, help ik ze recht, wisselen we enkele woorden uit en bedreigen desgevallend elkaars privacy. En dat allemaal voor een stomme wandeling naar haar schoonzus met wie ze volgens Facebook al jaren in onmin leeft. Echt achterlijk.’