De 5 herhalingen van Blokken die het leven van Barry hebben veranderd

door The Vremde Mirror

Wij vroegen aan Barry (drie jaar werkloos) welke herhalingen van Blokken de grootste impact hebben gehad op zijn leven. Het werd een openhartige, verrassende en bijwijlen emotionele monoloog die een stukje van Barry’s ziel blootlegt.

Barry (links)

17 september 2014

Ik weet het nog goed. Het was een druilerige maandag. Het kan ook een dinsdag, woensdag, donderdag of vrijdag geweest zijn. Enfin, zoals reeds gezegd een prachtige nazomerdag. Het was de eerste herhaling van Blokken met het achtletterwoord in het finalespel.

Ik voelde me in snelheid gepakt. Eerst was er woede. Daarna strijdvaardigheid. En dan het Journaal van 13 uur. Bij wijze van protest sms’te ik toch het achtletterwoord van het kijkersspel, hoewel op het scherm in duidelijke termen kenbaar wordt gemaakt niet te sms’en omdat het een herhaling betreft.

Drie jaar later heerst een gevoel van bevrijding. Ik overdrijf het belang van de val van de Berlijnse Muur misschien een beetje, maar zo moeten de mensen zich toen ook gevoeld hebben. Ik wilde me niet ontketend voelen, omdat ik me geen herhalingen van Blokken kon inbeelden zonder het zevenletterwoord. Een belangrijke levensles: het aantal letters zegt niets over het woord.

6 december 2016 en 25 maart 2002 (ex aequo)

Moeilijk om een onderscheid te maken. Wat is het beklijvendst: de herhaling of de herhaling van de herhaling? Ik filosofeer er weleens een namiddag over. De herhaling is het authentiekst. Maar de herhaling van de herhaling is vaker herhaald dan de herhaling.

Ik vind het belangrijk dat mensen die keuze voor zich maken. Doen waar ze zich het best bij voelen. Maar evenzeer dat een werkloze op een weekdag om 12u35 wakker is om de herhaling van Blokken niet te missen. Het weekend dient om uit te slapen. Werkloosheid blijft een verhaal van rechten en plichten.

Dat is het probleem met Wallonië. Daar kennen ze de herhalingen van Blokken niet. En hebben werklozen geen strikt dagritme, waardoor ze lui en vadsig worden. Ik mag er niet aan denken dat mij dit zou overkomen.

29 oktober 2007

In de herhalingen van Blokken zitten wel meer zulke dilemma’s en morele vraagstukken. Groen lachen of beschaamd door de grond zakken? Ik verklaar me nader: Ben maakte in deze herhaling een slecht mopje. Ik bulderde van het lachen. In al mijn jeugdigheid liet ik me meeslepen door het moment.

Achteraf bekeken schiep ik daar een gevaarlijk precedent. Telkens Ben een slecht mopje maakt, moet ik nu schaterlachen. Goddank is dat bij die ene keer gebleven. Maar ik blijf waakzaam, ook Ben kan een uitschuiver maken.

20 januari 1999

Ik mocht voor het eerst met papa naar een herhaling van Blokken kijken. Mama vond me nog te jong. Ik was al 3,5! Je bent nooit te jong om een herhaling van Blokken mee te pikken, is het devies van papa altijd geweest. Daar pluk ik nu de vruchten van. (of net niet, nvdr)

Ik heb de herhalingen van Blokken mettertijd zien veranderen. Wat eerst een onschuldig spelletje was, is met de jaren voor werklozen en bejaarden uitgegroeid tot een vorm van escapisme. Ben kan banale onderwerpen zo banaal doen klinken dat eenieders leventje door het contrast minder banaal lijkt, toch voor even.

Gaandeweg veranderde ook de haarlijn van Ben. Nu eens wijkt ze terug, dan weer trekt ze vol in het offensief. Voorts kun je tegenwoordig ook uitgesteld kijken of online. Niets voor mij. De livebeleving van een herhaling van Blokken is me te dierbaar.

3 april 2009

De selectie is bikkelhard. De befaamde herhaling van 7 februari 2012, toen mijn pak paprikachips openscheurde en ik overmand door de situatie de zevende vraag van de eerste ronde miste, bezorgt me nog altijd kippenvel. Gelukkig was het een herhaling en kende ik de vraag en het antwoord al. Desondanks sluit ik af met 3 april 2009.