Pano onthult: werksituatie undercoverjournalisten mensonwaardig

door The Vremde Mirror

Uit een undercoverreportage van Pano blijkt dat undercoverjournalisten almaar vaker in mensonwaardige omstandigheden moeten functioneren. Het meest schrijnende geval: een undercoverjournaliste die als een vagebond van commercieel woonzorgcentrum naar commercieel woonzorgcentrum trekt.

De Pano-reportage van woensdag beroert iedereen. We zien een undercoverjournaliste in een commercieel woonzorgcentrum en we weten allemaal dat het eten daar niet te vreten is, het er eenzaamheid troef is en dat het de laatste halte is voor de dood.

Toch zijn dit de omstandigheden waarin een undercoverjournalist anno nu moet werken. De undercoverjournaliste in kwestie kaart ook elke mistoestand aan. Een duidelijke sneer naar haar werkgever die ze niet bij naam noemt, denkelijk uit angst haar job te verliezen.

De kritiek op mediabedrijven die uit zijn op maximale winst zwelt ook aan na de Pano-reportage. Niet alleen om de vreselijke arbeidsomstandigheden, maar evengoed om het gebrek aan middelen bij undercoverreportages. De beeldkwaliteit laat te wensen over, gezichten zijn nauwelijks herkenbaar en de klank is maar zozo.

Bekijk hier de Pano-reportage over de uitbuiting van undercoverjournalisten. Opgelet, de beelden zijn niet geschikt voor gevoelige kijkers.